Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mjölby

Kommunen ångerfull efter kritiken

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 16.47
"De beslut vi har tagit har varit felaktiga”
(2:57 min)
Anders Granqvist programchef inom socialtjänsten i Mjölby och omsorgs- och socialnämndens ordförande Anna Johansson (S) Foto: Raina Medelius

Efter den hårda kritiken från Socialstyrelsen kommenterar nu Mjölby kommun sitt agerande i samband med den uppmärksammade dödsmisshandeln av en tvåårig pojke förra sommaren.  

– Det är klart att det här väcker många känslor. Jag vill börja med att säga att det här är en fruktansvärd händelse och här kan vi väl konstatera att de beslut vi har fattat inte har varit de rätta, de har varit felaktiga och det får ju vi ta till oss och göra något åt, säger Anna Johansson (S) ordförande i omsorgs- och socialnämnden i Mjölby.

Hon säger också att kommunen redan har vidtagit en del åtgärder för att rätta till de brister som Socialtjänsten tar upp.

– Efter det som hände förra sommaren har vi ju tagit till oss den kritik som fanns från början. Vi har tittat över riktlinjer, rutiner och arbetssätt och förbättrat kommunikationen med landstinget till exempel. Nu får vi ju titta vidare på det här och när det gäller ansvarsfrågan är det ju ett beslut som vi får ta i ett senare skede eftersom vi precis har fått det här beslutet idag. 

Det var strax före midsommar förra året som den tvååriga pojken kom in till Universitetssjukhuset i Linköping med frakturer på ena överarmen. Läkare på sjukhuset fattade misstankar om att pojken blivit misshandlad och gjorde en anmälan om saken till Mjölby socialnämnd. Två socialsekreterare åkte in till sjukhuset för att träffa familjen. Man inhämtade också information från sjukvårdspersonal.

Efter besöket fick ansvarig enhetschef på socialnämnden rapport från socialsekreterarna om besöket. På grundval av den informationen gjorde enhetschefen på socialtjänsten bedömningen att inte inleda en utredning. Man gjorde inte heller någon polisanmälan eller tog inititativ till något samråd för att diskutera ärendet med polis, åklagare och vården. 

Några veckor senare avled tvååringen efter att ha blivit misshandlad på nytt och hans styvpappa dömdes senare till 12 års fängelse för mord.

Anders Granqvist är programchef för enhet utredning inom socialtjänsten i Mjölby. Han säger att sjukhusets anmälan i juni, då pojken vårdades för en bruten arm, var otydlig:

– I anmälan som kom in från början var det en väldigt vag misstanke om misshandel och det var utifrån den vi gjorde besöket på avdelningen dagen därpå och då fick vi en annan bild av hur de här skadorna hade uppkommit. Det är där vi gör den bedömning som vi idag, med rätta, får kritik för. För vi har en pojke som inte samhället har klarat av att skydda.

Hur ska ni förebygga det?

 – Vi vill självklart förbättra allt vi kan för att täta det här systemet så att vi kan ge barn det skydd som vissa barn behöver ha. Problemet är jag tyvärr inte tror att det går fullt ut. Vi tror tyvärr att det är fullt möjligt att det här kan hända igen.

Birgitta Hagström på Socialstyrelsen anser dock att det är mycket som Mjölby kommun kan och behöver göra:

– Länsstyrelsen har vid flera tillfällen påtalat och kritiserat Mjölby kommun för att just fallera i de här ärendena. Så det här ser vi mycket allvarligt på och precis som det sägs i beslutet kommer vi att granska Mjölby kommun mer generellt när det gäller hur man tar om hand anmälningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".