Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jakten på en ny S-ledare

Juholt föreslås bli ny partiledare

Uppdaterat torsdag 10 mars 2011 kl 15.26
Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 07.49
1 av 2
Carin Jämtin och Håkan Juholt vid dagens pressträff på partihögkvarteret i Stockholm Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2

Den Socialdemokratiska valberedningen presenterade som väntat idag Håkan Juholt och Carin Jämtin som sina kandidater till partiledar- och partisekreterareposten. 

 – Vi är ödmjuka och stolta över det här. Vi är medvetna om att kongressen ska välja partiets ledning, sa Håkan Juholt själv på preskonferensen.  Vi ser oss som kandidater och inväntar det beslut som kongressen ska ta. Carin och jag har haft så många år bakom oss i partiet, vi är uppfyllda av idén och tanken om social demokrati.

Han sa också att han upplever ett starkt stöd från distrikten och att han tror på seger i nästa val:

– Jag är i det här läget trygg i känslan av att regeringen hade räknat med att inte vinna i det senaste valet. Idéer, hur ska vi utveckla Sverige framåt, det hör jag inte någon tala om. Därför känner jag att en borgerlig regeringen kan känna ett starkt hot från oppositionen.

Enligt valberedningens ordförande Berit Andnor är valberedningen enig i sitt förslag som las fram för partiets distriktsordföranden under ett  möte i förmiddags. Med på mötet fanns Johan Andersson, partiets distriktsordförande i Östergötland och det var med viss förvåning han tog del av valberedningens förslag: 

– Det var ett ganska oväntat besked. Håkan Juholt var ju ett namn som kom in väldigt sent i diskussionerna om partiledare. Carin Jämtin var väl kanske ett mer väntat namn som partisekreterare. Men det känns positivt, tycker jag.   

Han säger också att han tycker att det är viktigt att partiet nu kommer till ett avgörande beslut när det gäller partiledarfrågan.

– Det har ju varit en process som har varit ganska infekterad under en tid och ganska eldfängd också så det känns ändå som om det blir ett nytt avstamp nu. Sedan ska man väl vara tydlig och säga att Håkan Juholt inte fanns med bland de kandidater som vi förde fram från Östergötland utan att det har kommit från annat håll.

Nej, de kandidater som Socialdemokraterna i Östergötland förde fram var Ylva Johansson, Stefan Löfvén, Annelie Hultén och Mikael Damberg. Damberg, tidigare SSU-ordförande och numera riksdagsledamot för Stockholm län, fanns tillsammans med Thomas Östros också med i diskussionerna ända fram till dagens möte och Johan Andersson sticker inte under stol med att han är en smula besviken.

– Mikael Damberg var ju en av våra fyra kandidater i Östergötland och den som vi kanske trodde hade störst chans att vara med i det slutgiltiga avgörandet och det är klart att det känns lite besvärande, men samtidigt är det ju viktigt nu att försöker ena partiet och hitta en lösning som blir så bra som möjligt, så vi kan börja prata politik här framöver.

Släpper ni era kandidater nu och sluter upp bakom Håkan Juholt?

– Det är ju ytterst en fråga för de 15 kongressombud som ska representera Östergötland. Det vi kommer att göra nu är ju att föra en diskussion med dem. 

Håkan Juholt är i dag socialdemokraternas ledande försvarspolitiker och ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar. Han har från början setts som en outsider i processen att utse en efterträdare till Mona Sahlin.

Enligt kritiker har han för smal politisk erfarenhet eftersom han mest arbetat med försvarsfrågor på riksnivå, men samtidigt är han en tydlig och kraftfull debattör.

Carin Jämtin, som valberedningen föreslår som ny partisekreterare, var tidigare biståndsminister. Båda två kommer från partidistrikt som brukar placeras i partiets vänsterfalang.

Fråga

Håkan Juholt (S), Ordinarie ledamot i riksdagen

Försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Parti: Socialdemokraterna
Valkrets: Kalmar län, plats 151
Titel: Journalist
Född år: 1962
Aktuella uppdrag: Ordinarie ledamot i riksdagen. Ordförande i Försvarsutskottet. Ledamot i Krigsdelegationen. Ledamot i Riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling. Suppleant i Utrikesnämnden.
(Källa: Riksdagen)

Carin Jämtin (S), oppositionsborgarråd i Stockholm

Carin Jämtin. Foto: Ingvar Carmhed/Scanpix.

Parti: Socialdemokraterna
Född år: 1964
Aktuella och tidigare uppdrag:
Riksdagsledamot:  2006
Utrikesutskottet: Ledamot 2006
Utrikesdepartementet: Statsråd 2002–2006
(Källa: Riksdagen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".