Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tåkern

Åtta projekt får pengar från Tåkernfonden

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 10.59
Naturguidning vid Tåkern Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio

Elever i Rogslösa skola får nästan 40 000 kronor från Tåkernfonden. Pengarna ska användas till att undersöka och sedan konstnärligt gestalta Tåkerns naturvärden.

Tåkernfonden satsar också på skötsel av strandängarna, guidning, inventeringar och information i år och delar ut sammanlagt över 700 000 kronor till åtta olika projekt.

Tåkernfonden bildades år 1987 av Världsnaturfonden och Länsstyrelsen i Östergötland och syftet är att bevara Tåkerns och Tåkernbygdens speciella natur. 

– Strandängarna är en av förutsättningarna för det mycket rika fågellivet vid sjön, säger landshövding Elisabeth Nilsson. Tåkern är också en plats för människor i alla åldrar att få uppleva vacker och rik natur. I år är vi särskilt nöjda med att kunna ge en grupp skolelever vid Rogslösa skola möjlighet, att i fält, studera Tåkerns naturvärden och sedan konstnärligt få gestalta det.

Så här fördelas pengarna

235 000 kronor till skötsel av strandängarna runt sjön 110 000 kronor till Tåkerns fältstation för inventering av våtmarksfåglar 110 000 kronor för att följa utvecklingen av den känsliga vattenmiljön 100 000 kronor till guidningarna vid Tåkern 50 000 kronor till utökad samverkan med brukare och markägare kring Tåkern 45 000 kronor till studier av mekanismer som påverkar vattnet i Tåkern 40 000 kronor till särskilda viltåkrar för tranor, gäss och småfåglar 37 500 kronor till Rogslösa skola för elevstudier vid Tåkern

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".