Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
linköping/norrköping

Kritiserad verksamhet avvecklas

Publicerat lördag 16 april 2011 kl 08.42
"Alla har väl rätt att ha synpunkter"
(1:30 min)
Paul Lindvall (M) hamnade i diskussioner om Stadspartner i veckan. Foto: Raina Medelius

Linköpings kommunägda bolag Stadspartner har vållat en het konkurrensdebatt den senaste tiden. Och nu står det klart att den kritiserade verksamhet som bolaget bedriver i grannstaden Norrköping kommer att avvecklas.

Tekniska Verkens dotterbolag Stadspartner har anklagats för att konkurrera ut privata företag på ett sätt som strider mot lagen. Det handlar bland annat om Stadspartners skötsel av Himmelstalundsområdet i Norrköping, som inte har setts med blida ögon av organisationen Företagarna. Verksamheten har även anmälts till Konkurrensverket.

Nu i veckan nådde bråket också kommunhuset i Linköping. Efter att kommunalrådet Paul Lindvall (M) uttryckt sin tveksamhet för Stadspartners verksamhet i Norrköping i TV4 gick moderbolaget Tekniska Verkens styrelsordförande Gösta Gustavsson (C) i taket.

I en intern skriftväxling anklagar Gösta Gustavsson Paul Lindvall för att på egen hand ha försökt att stoppa ett av Stadspartners anbud i en upphandling i sista stund. Något Paul Lindvall bestämt förnekar:

– Den beskrivningen stämmer inte. Jag har ju inte vare sig mandat eller intresse att gå in i rent operativa frågor. Alla har väl rätt att ha synpunkter både på hur jag agerar och hur andra företrädare agerar i olika roller. De saker jag har framfört har jag haft grund för, säger Paul Lindvall.

I veckan möttes så Kommunledningen och ledningen för Tekniska Verken för att tala ut och styrelsordförande Gösta Gustavsson säger att allt nu är utrett:

– Nu tycker jag vi har klarat ut det här på ett bra sätt och jag tycker det är viktigt både att markera från vår sida vad som gäller, men också att se till att vi klarar ut de missförstånd som finns så vi inte behöver ha den typen av diskussioner, kommenterar Gösta Gustavsson.

Vid mötet blev det även klart att den verksamhet som Stadspartner bedriver i grannstaden Norrköping kommer att avvecklas, berättar Gösta Gustavsson:

– Vi från Tekniska Verken ser inget skäl att vi långsiktigt ska ha det här inom vårt verksamhetsområde, så kan jag uttrycka mig. Hur det sedan ska se ut framöver kan det finnas lite olika lösningar för.

Och även kommunalrådet Paul Lindvall är nöjd med det beslutet:

– Det rimliga är nu att inte bryta de pågående upphandlingarna och offerterna, men vi är överens om att den här verksamheten som har kritiserats av Företagarna bör hamna i en annan ägares händer, och det bör rimligen ske under nästa år, säger Paul Lindvall avslutningsvis.

Läs tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".