Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vadstena

Utbyggnadsplaner oroar

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 13.38
"Det området används flitigt av skolor"
(2:07 min)
1 av 2
Kommunalrådet Jan Sundström lovar att allmänheten kommer att ha tillträde till Skinnarängen även i framtiden.
2 av 2
Vadstenabon Mariana Erixson tillhör dem som inte är orolig för utbyggnadsplanerna.

I Vadstena har den rättspsykiatriska regionklinikens utbyggnadsplaner skapat oro bland boende i närheten. Kliniken vill köpa mark av kommunen alldeles intill ett villaområde och det oroar flera av villaägarna.

– Om nu planerna är att de ska köpa upp och använda sig av Skinnarängen som det heter, så tycker jag inte om det. För det används flitigt varje vecka av fritidsbarn och skolor, säger Sanna Forsberg som bor i närheten.

Skinnarängen är ett grönområde med bland annat en fotbollsplan och en damm. En del villaägare intill är oroliga för att rättspsyk ska komma närmare villorna om området säljs till landstinget och att man blir av med parken. Men så kommer det inte att bli, även om kommunen skulle sälja marken, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Sundström (M).

– Enligt den information vi har fått  kommer man inte att förändra användningen av området. Det som är en idrottsplan idag och det som är en park kommer allmänheten även fortsättningsvis att ha tillträde till, säger han.

Men är oron obefogad?

– Nej, människors oro ska man alltid ta på allvar. Men jag hoppas att vi kan hitta en riktigt bra lösning på det här där alla kan bli nöjda.

Den rättspsykiatriska kliniken ansvarar för slutenvård av psykiskt störda lagöverträdare. Barnfamiljer kan avskräckas från att flytta till Vadstena om kliniken tillåts växa, befarar en del av villaägarna i området. Alla är dock inte oroliga.

– Det är bara larv alltihop, säger Björn Sigefjord som har en villa nära rättspsyk.

Men det är ju dömda personer som vårdas där?

– De har ju frigång ändå och är ute och går. Så då tycker jag att man borde ha tänkt tidigare på det här.

På frågan om rättspsyk är en belastning eller en tillgång för kommunen svarar kommunalrådet Jan Sundström:

– Det är en stor arbetsplats. Det jobbar 150-160 människor där idag och många är Vadstenabor. Jag tycker man ska se det här i den vårdtradition vi har i Vadstena och som sträcker sig tillbaka till 1400-talet där vi tagit hand om psykiskt sjuka människor. Vi har ju lyckats leva tillsammans under hela den tiden, och jag tror vi ska kunna göra det även fortsättningsvis.

Mariana Erixson har bott länge i Vadstena kommun och hon tror att många är rädda för det avvikande.

– Var ska de vara, dessa människor som har svåra sjukdomar? Jag tror att så fort det är något som är lite avvikande så kan en del människor bli rädda. Det ska vara så perfekt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".