Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
söderköping

Den medeltida staden kartläggs

Publicerat söndag 24 april 2011 kl 10.16
Antikvarie Kaj Janzon bekriver arbetet
(1:40 min)
En stad med medeltida rötter. Foto: SVT

Nu är det dags för Östergötland att komma med i ett landsomfattande projekt där den medeltida bebyggelsen kartläggs. Först ut i länet är Söderköping.

Söderköping stadsbebyggelse under medeltiden ska nu alltså kartläggas, berättar antikvarie Kaj Janzon:

– Det bevarade källmaterialet är ofta juridiska dokument av olika slag, testamente, köpebrev, bytesbrev, dombrev och den typen av handlingar där de här fastigheterna nämns.

Arbetet består av att ta fram ett fastighetsregister över medeltidens Söderköping och det här är ett uppdrag från länsstyrelsen. Den tidsperiod som ska gås igenom är från tidigt 1200-tal, då Söderköping omnämns för första gången, och fram till 1560- 1570-tal.

Men det är inte bara hus som dokumenteras utan även tomter, kvarnar och andra anläggningar som låg i staden eller strax utanför. Den första studien ska pågå i två månader berättar Kaj Janzon.

– Två månader är väldig kort tid för den här typen av genomgång, för vi pratar ju när det gäller Söderköping stad så rör det sig om kanske tvåtusen omnämnanden i medeltida källor som ska kontrolleras.

Projektet Det Medeltida Sverige har hittills resulterat i 14 skrifter från olika delar av landet. Tanken är att hela Östergötland ska kartläggas på det här sättet och så småningom hela Sverige. Kaj Janzon förklarar vem det är som ska använda sig av materialet:

– Bland annat är det kulturmiljövården den här skriften är det tänkt och överhuvudtaget alla som på nått sätt är sysselsatta med samhällsplanering kan ju hämta information som inte finns på annat håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".