Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Oro för framtida utgrävningar

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 07.47
”Risken är att undersökningarna blir sämre"
(1:42 min)
1 av 2
Arkeolog Magnus Johansson.
2 av 2
Kartor över utgrävningar

Det finns en risk att kvalitén på arkeologiska utgrävningar kan bli sämre i framtiden. Det befarar länsstyrelsen om ett nytt regeringförslag blir verklighet.

Regeringens förslag går ut på att den som ska bygga på mark med fornlämningar, själv ska få ta ett större ansvar för vem som ska göra utgrävningen.

– Vi tror att risken är att man kommer att få sämre undersökningar med det här förslaget, säger Magnus Johansson är arkeolog på länsstyrelsen som har det ansvaret idag.

Idag är det länsstyrelsen som tar beslut om att en arkeologisk utgrävning ska göras och genom ett undantag från lagen om offentlig upphandling, vem som ska få uppdraget via ett anbudsförfarande. Den som ska bygga får betala för utgrävningen.

Men enligt förslaget ska alltså den som ska bygga på marken få inflytande över vem som ska göra utgrävningen. Det kommer att betyda rejält pressade priser och även kortare fältarbetstid och rapportskrivningstid, befarar arkeolog Magnus Johansson.

Syftet med förslaget, som är ute på remiss, är att öka konkurrensen och pressa priserna mellan de som gör utgrävningar. Men enligt Magnus Johansson har priserna redan pressats efter att reglerna ändrades 2008.

– Vi kan se att man ligger på någon slags nedre gräns idag för att det ska vara god vetenskaplig kvalitet på de här undersökningarna, säger Magnus Johansson.

I Östergötland är det fem till sex privata företag, Riksantikvarieämbetet och Länsmuseet som gör utgrävningar.

Magnus Johansson menar att det krävs en bättre konsekvensanalys av förslaget om det ska bli verklighet. Han vill också se tydliga riktlinjer för hur tillsynen ska skötas för att inte riskera att historiska värden går förlorade.

– Har man inte skött undersökningen så är ju fornlämningen borta, det går inte att rätta till i efterhand, säger Magnus Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".