Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Brister i många avloppsledningar

Publicerat söndag 8 maj 2011 kl 12.01
"Stor påverkan på vattendrag"
(1:31 min)
1 av 2
Christian Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, Madeleine Karlsson chef miljö- och hälsoskyddskontoret
2 av 2
Foto:Jessica Gow/Scanpix

Just nu utförs kontroller av enskilda avlopp i Norrköpings kommun. Sen augusti förra året genomförs besiktningarna. Hittills har runt 630 inspektioner gjorts och hela 80 procent av de enskilda avloppen saknar en fullgod rening och behöver åtgärdas.

Madeleine Karlsson, chef på miljö och hälsoskyddskontoret i Norrköping är oroad över resultatet.

– Ja det är allvarligt, eftersom det blir en sådan stor mängd enskilda avlopp. Som en liten enskild fastighetsägare tycker man kanske inte att det är så stort problem. Men när det totalt ser ut på det här viset så är det en stor påverkan det har på vattendrag och havsmiljön.

I norrköpings kommun finns 7 000 enskilda avlopp. Fram till 2013 ska miljö och hälsoskyddskontoret ha inspekterat de 2200 enskilda avloppen som inte har undersökts tidigare. Arbetet är nu i full gång och Christian Andersson miljö och hälsoskyddsinspektör arbetar med tillsynen och han säger att de dåliga avloppen oftast beror på att de är gamla.

– Det finns från 40, 50- talet som har stått och det enda man har gjort med dem är att de har slamtömts en gång om året, säger Christian Andersson, miljö och hälsoskyddsinspektör i Norrköpings kommun.

Vidare berättar han att de brister han sett är från små problem till stora, där hela anläggningen måste bytas ut.

Övergödning är ett av de största hoten mot växt- och djurliv i hav, sjöar och vattendrag.  

Bristfälliga enskilda avlopp står för en betydande del av övergödningen, särskilt om avloppen mynnar ut i grunda havsvikar. Bra anordnade avlopp minskar dessutom risken för att den egna eller grannens vattentäkt förorenas med bakterier.

– Det forskningen säger är att det har en effekt som inte är obetydlig. Men det viktiga med enskilda avlopp är att vi har ett problem, vi har en lösning, det behöver bara göras, säger Christian Andersson.

Efter inventeringen och utförda åtgärder av de enskilda avloppen i Norrköpings kommun räknar man med att minska fosforutsläppen från 20 procent till 4 procent i kommun, säger Madeleine Karlsson chef på miljö och hälsoskyddskontoret i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".