Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SR granskar inkomsterna

Stockholmarna i särklass rikast

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 07.40
"Svårt locka hit kompetent personal"
(2:20 min)
1 av 2
Av de 100 rikaste områdena i Sverige finns 96 i Stockholm. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik

Stockholm dominerar totalt när det gäller de områden som har de högsta inkomsterna i landet, det visar unik statistik över inkomster i varje postnummerområde som Sveriges Radio presenterar i dag. Dominansen kan leda till rekryteringsproblem för länets företag.

Statistik som Statistiska Centralbyrån tagit fram åt Sveriges Radio visar att orter och stadsdelar i Stockholmsområdet helt dominerar listan över de hundra rikaste områdena i Sverige. Det gäller oavsett om man tittar på medelinkomster eller mediankomster, här ligger Östergötland långt efter.

Den stora arbetsmarknaden gör att många välutbildade söker sig till Stockholm. För att möta konkurrensen om arbetskraften är det är viktigt att kommunerna i Östergötland ger företagen bra förutsättningar, anser Sofie Elmström:

– Och där vi har vi i Östergötland en lång väg att vandra. Vi behöver se till att priorietera ett gott företagsklimat så vi kan locka till oss företag att både verka och starta här i Östergötland, och också när man växer vilja vara kvar här i vårt län, säger hon.

Nästan lika dominant som Stockholm är i Sverige är Linköping i Östergötland, när man tittar på de områden med de högsta medelinkomsterna för de som är mellan 30 och 64 år gamla. Ramshäll, Hjulsbro, Garnisonen, Valla och Jakobsdal i Linköping innehar de fem första platserna i länet.

Lars Holm, regionchef för organisationen Företagarna i Östergötland, säger att starka tillväxtområden bidrar med ökad tillväxt i de områden som ligger intill. Att Stockholm drar till sig många av dom högutbildade behöver därför inte vara något negativt:

– Man kan ju växla ner det på länsnivå och säga att vi har vårt eget Stockholm i Östergötland, nämligen Linköping-Norrköpingsområdet, som dra till sig specialister och där även lönerna är högre än i de omkringliggande kommunerna. Och den specialiseringen tror jag inte är av ondo. Utvecklingen går inte att backa, och samtidigt ökar det ekonomins effektivitet så att vi alla får det lite bättre, säger Lars Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".