Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SR granskar inkomsterna

De tjänar minst i Sverige

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 14.14
"Det kommer inte som någon överraskning"
(2:08 min)
1 av 3
Området Berga i Linköping, där fritidsgården nyligen vandaliserades, är ett av de områden i Östergötland där inkomsterna är bland de lägsta i landet. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 3
Nader Ghaemi
3 av 3
Klicka för grafik

Delar av Ryd, Skäggetorp och Berga i Linköping och Hageby i Norrköping tillhör de områden som har lägst medelinkomst i hela landet. Det visar statistik som Sveriges Radio tagit fram.

– Det kommer inte som någon överraskning. Vi känner ju till att vi har områden i Linköping där ganska många människor har svårt att få jobb och komma in på arbetsmarknaden. Det hänger ihop med en rad olika faktorer, men den kanske enskilt största är att vi har haft ett stort och omfattande flyktingmottagande under ett antal år, säger Paul Lindvall (M) kommunalråd i Linköping.

Åtta postnummerområden i Ryd, Skäggetorp och Berga i Linköping samt Hageby i Norrköping tillhör de 100 områden i landet med lägst medelinkomst bland personer som är mellan 30 och 64 år gamla.

Enligt den statistik Sveriges Radio tagit fram ligger medelinkomsterna i områdena på mellan 2600 och 11700 kronor i månaden.

Ulf Stålberg, som bott i Skäggetorp i 30 år, tror inte finns någon enkel lösning på problemet:

– Det är svårt för politiker och dem som har makten på det sättet att förändra något ett drastiskt sätt. Det går ju inte att tvinga folk att flytta in och flytta ut så att säga.

Nader Ghaemi, stadsdelsutvecklare i Skäggetorp, är däremot helt säker på att det går att vända trenden i områden som har det tufft. Han har flera förslag hur det ska gå till:

  •  Inför skattelättnader och hyressubventioner för företag som etablerar sig i stadsdelen.
  • Starta arbetskooperativ där dom som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden kan ta det första steget mot ett riktigt jobb. 
  •  Ett bättre samarbete mellan kommunerna, försäkringskassan och arbetsförmedlingen, där varje person får individuell hjälp till utbildning och rehabilitering.

För att det ska bli möjligt krävs dock en förändring av myndigheternas stelbenta regelverk, anser Nader Ghaemi.

– Man bör titta på regelverket. Det är människor vi pratar om och individens utveckling. Det handlar om välfärden och hur vi ska uppnå ett bra samhälle.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".