Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

60 procent fick sysselsättning

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 15.36
"Vissa har blivit tillsvidareanställda"
(1:33 min)
Caroline Lindblad, socialsekreterare i Norrköping

Nya arbetsmetoder gör att fler utrikesfödda långtidsarbetslösa får jobb. Så sammanfattar Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadskontoret sitt 2-åriga projekt där 60 procent av deltagarna har börjat arbeta eller studera.

Utrikesfödda som varit arbetslösa länge har varit en bortglömd grupp, anser Caroline Lindblad, socialsekreterare på arbetsmarknadskontoret. Enligt henne finns det många som bott i Sverige länge, men som ändå inte har koll på det mest grundläggande när det kommer till att söka jobb. Det kan vara saker som hur man får kontakt med en arbetsgivare.

– Vi har haft jobbsökargrupper där vi gått igenom och gett samhällsinformation. Väldigt grundläggande, de har fått träna intervjusituationer och liknande, säger hon.

De 138 personer som deltagit i projektet har gått igenom de vanliga insatserna för utrikesfödda och arbetslösa, SFI och olika arbetsmarknadsinsatser. De har trots detta inte lyckats ta sig ut på arbetsmarknaden.

Under de två år som projektet pågått har alla fått tid till mer individuell hjälp, utifrån varje deltagares intressen och kunskaper. Sextio procent har kommit ut i arbete eller studier, men alla har inte fått fast jobb.

– Vissa av dem har blivit tillsvidareanställda och vissa är på vikariat. Sen är det några som är inne och timvikarierar men som är kvar i projektet för att de inte är självförsörjande, säger Caroline Lindblad.

Och det finns förstås fler arbetslösa utrikesfödda som behöver hjälp att ta sig in på arbetsmarknaden. Men ska man behålla arbetssättet där varje person får mer personligt stöd går det inte att satsa på alla samtidigt säger Inger Schroder som är arbetsförmedlingschef.

– Vi har inte hittat hela gruppen, så är det ju. Vi har 11 000 arbetslösa inskrivna på arbetsförmedlingen så det här var bara ett fåtal. Men i det arbetssätt vi sagt att vi ska fortsätta jobba med hittar vi grupperna vartefter. Vi kan inte arbeta med alla samtidigt, utan vi får jobba med 100, 150 åt gången för att se att det blir resultat, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".