Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trafik

Nya pendeln floppar

Publicerat fredag 11 november 2011 kl 16.38
"Möjligheten att åka mellan länen försämras"
(1:55 min)
Från och med den 11 december dras trafiken ned kraftigt mellan Tranås och Nässjö. Foto: Daniel Klaar/Sveriges Radio

För knappt ett år sedan startade Östgötapendeln till Jönköping. Men redan om en månad drabbas pendeltågslinjen av stora neddragningar. Flera av turerna ställs in och ersätts inte heller med buss. Orsaken är Trafikverkets banarbete.

– Det blir ju inte bra, framförallt försämrar vi ju möjligheten att åka mellan länen, säger Jan Peter Pettersson, trafikchef på Jönköpings länstrafik.

I december förra året satsade Östgötatrafiken och Jönköpings länstrafik på att knyta ihop länen med en ny pendeltågslinje. Nya tåg köptes in för trafik mellan Norrköping och Jönköping med avgångar varje timme.

Men från och med den 11 december i år dras trafiken ned kraftigt mellan Tranås och Nässjö. De som pendlar hela vägen får bara fyra avgångar per dag, två på morgonen och två på eftermiddagen. På helgerna rullar inga tåg alls och de inställda turerna kommer inte att ersättas med bussar.   

– Inte som exakt ersätter tågavgångarna i den ursprungliga tidtabellen. Nu får vi anpassa oss efter de tider vi har fått på banan, säger Jan Peter Pettersson. 

Orsaken till neddragningarna är att Trafikverket byter ut kontaktledningen som förser tågen med ström. Arbetet sker i etapper mellan Nässjö och Mjölby och kommer att pågå ända fram till 2014. Störningar är att vänta ända fram tills dess. Jan Peter Pettersson tycker banarbetet kunde ha planerats in bättre.

– Jag tycker väl att det kunde ha varit lite bättre framförhållning på det. Hade vi vetat om det vi vet i dag hade vi kanske avvaktat med att starta hela upplägget med tåget och löst det på något annat sätt istället tills banan hade varit upprustad, säger han. 

De pendlare som drabbas kan komma att kompenseras, berättar Sylvia Rydström informationschef på Östgötatrafiken.

– Om man nu har köpt ett kort, som ska gälla under den här perioden när det inte går särskilt mycket tåg, kommer det att bli någon form av kompensation naturligtvis. Det som är lite bekymmersamt är ju att när väl den här sträckan är avklarad så kommer man att fortsätta norröver och då påverkar det ju väldigt mycket trafik in i Östergötland också. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".