Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Älgskador oacceptabla tycker Skogsvårdsstyrelsen

Publicerat fredag 15 oktober 2004 kl 11.12

Hur stor den svenska älgstammen är och hur stor den borde vara diskuteras intensivt under den pågående älgjakten.
De flesta jägare tycker att det finns för få älgar att skjuta, men en del markägare och skogsvårdare anser att älgarna fortfarande är för många och orsakar skogsskador.

I skogarna runt Boxholm och Västra Harg finns det tallplanteringar med oacceptabla betesskador.
Det säger distriktschef Bengt Pettersson på Skogsvårdsstyrelsen.
Den vanligaste skadan är att älgarna biter av de späda toppskotten på tallarna och därefter ser de ut som upp-och-nervända kvastar.
Skogsvårdsstyrelsens inventeringar skedde dels i år och dels fyra år tidigare.
I de inventerade boxholmsskogarna är var tionde tall skadad av älgarnas bete, vilket skogsvårdssyrelsen anser är för mycket.
I Västra Harg har skadorna minskat och är bara hälften så stora, tack vare att fler älgar skjutits, anser Bengt Pettersson.
I hela landet skjuts bara hälften så många älgar som för tjugo år sedan, men ungefär lika många som på sextiotalet. Mindre föda i form av lövsly kan vara en orsak till att älgstammen minskat, samtidigt som den ger sig på unga tallplantor.
Bengt-Åke Holmberg är jaktledare i Boo jaktlag. Han anser inte att älgarna är för många, men håller med om att man kan skjuta bort älgar som specialiserat sig på tallplantor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".