Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Kunder får vänta på medicin

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 06.10
"Det skapar problem för kunderna
(1:59 min)
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Två år efter avregleringen av apoteksmarknaden finns det betydligt fler apotek att gå till och öppettiderna har blivit längre. Ändå kan det vara svårt att få tag i receptbelagda läkemedel i rätt tid.

Bara i Östergötland finns det idag 62 apotek och det är en ökning med 15 på två år.

Att det ändå kan vara svårt att få tag på medicin beror enligt Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, på apotekens möjlighet att få tillgång till de receptbelagda läkemedlen. Och där måste det nu bli en förändring.

– Vi har ett problem med att olika varumärken av läkemedel frekvent byts ut. Det skapar problem för kunderna, man vet inte vilket läkemedel man ska ta, och det skapar också problem med tillgängligheten till de här läkemedlen, säger han.

– Apoteken har få möjligheter att ställa krav bakåt i leden mot grossister och leverantörer. Det här behöver ses över. 

Varje månad bestämmer Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, vilka receptbelagda mediciner som apoteken ska sälja. För att statens kostnader ska hållas nere kan ett läkemedel bytas ut mot ett liknande billigare läkemedel.

Enligt apoteksföreningen betyder det att över 1000 läkemedelsgrupper varje månad byts ut i landets samtliga apotek. Eftersom de receptbelagda medicinerna snart kan bytas ut vågar inte apoteken ha några lager, och samtidigt har dessutom leverantörerna ibland haft svårt att leverera det de ska.

Patienten som har rätt att få sin medicin inom 24 timmar kan få vänta längre. Att systemet ser ut som det gör är inte alltid lätt att förklara säger Ulrika Alfredsson, apotekschef på Vårdapoteket på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Patienterna vet att vi har det här tidskravet på oss, men de vet inte hur lite vi bestämmer om det och hur lite vi kan påverka det.

Finn Bengtsson, moderat riksdagsman från Linköping, säger att regeringen nu ser över de problem som finns.

– När TLV gör den här utvärderingen om vem som har det lägsta priset för den månad som kommer så kan det vara så att den producenten som utses inte kan leverera det här läkemedlet. Då faller ju möjligheten att kunden ska få sin produkt i tid. Då kan vi inte bara titta på apotekens problem att leva upp till kraven utan även titta till läkemedelsleverantören och se över regelverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".