Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
LHC vann efter förlängning - Slog Brynäs med 4-3
Östergötland

Erlings sjukresa ska granskas

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 06.36
Landstinget: "Det låter konstigt"
(1:43 min)
Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Claes Lundkvist/Sveriges Radio

Socialstyrelsen ska nu undersöka fallet med Erling Wälivaraas sjuktransport. Efter hjärnoperationen på US i Linköping sattes han på ett tåg i 18 timmar, trots att han lovats ambulansflyg.

– Den klinik, den enhet där man har vårdats, där gör man en bedömning och fyller i ett intyg där man talar om att den här patienten har behov av särskild sjukresa, säger Klas Lindström på Landstinget i Östergötland som jobbar med att granska regelverket för sjuktransporter mellan landsting.

I onsdags kunde vi berätta om Erling Wälivaara, som efter att ha opererat bort en hjärntumör på Universitetssjukhuset i Linköping i oktober förra året fick åka tåg till hemstaden Luleå, detta trots att han blivit lovad ambulansflyg. Han fick höra att det var hemmasjukhuset i Norrbotten som ändrat transporten.

Men den långa resan blev påfrestande för Erling, och tågbytet på Stockholms centralstation blev en dramatisk upplevelse eftersom han knappt kunde gå.

– I trappan gick det bra på det sättet att jag kunde hålla mig fast i räcket. Men sen när jag kom till centralhallen gick jag och stödde mig mot väggarna och så kröp jag. Sen kom det ett äldre par och frågade hur det stod till.

Det landsting som en patient tillhör, i det här fallet Norrbotten, har rätt att ta ställning till vilken typ av transport man är beredd att betala för säger Klas Lindström på Landstinget i Östergötland, men tycker det låter konstigt att man skulle göra en annan bedömning än den behandlande läkaren.

– Den enhet inom landstinget i Östergötland där den här individen har vårdats tar man ställning till den medicinska situationen. Men det är lanstinget som patienten kommer ifrån som ytterst ansvarar och tar ställning till om man är beredd att ersätta sjukresan. Men jag kan direkt tillägga att normalt så går man på den bedömningen.

Har du någon gång sett att man gjort avsteg från det?

– Jag kan inte säga att jag sett några tydliga avsteg, nej.

Ärendet har anmälts till patientnämnden och nu är det Socialstyrelsen som ska reda ut vad som har gått fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".