Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Svårt att hinna gödsla

Publicerat lördag 5 maj 2012 kl 12.55
”Det är viktigt att ha respekt för grannarna”
(1:36 min)
Jan Wretemark, lantbrukare och ansvarig för skoljordbruket på Vretagymnasiet. Foto: Raina Medelius

Reglerna för gödsling på åkrarna retar upp många lantbrukare. I år har vädret gjort det stressigt för många att hinna få ut gödseln i tid, när man på grund av lukten inte bör gödsla på exempelvis lördagar.

– Jag tror att det är viktigt att ha respekt för de som bor nära, hemma skickar vi alltid ett SMS innan spridning till de som har uttryckt önskemål om det, säger Jan Wretemark som driver gården Vallby Rusthåll utanför Linköping.

När tjälen släppte i år började det regna och det blev för blött i markerna för att köra ut och gödsla. Därför blev tiden kort innan gödseln måste vara ute för att skörden ska bli bra. Men alla dagar kan inte utnyttjas. Lantbrukare med tillståndspliktig verksamhet kan ha inskrivet i sina tillstånd att de inte får gödsla dag före röd dag. Dessutom finns miljöbalkens hänsynsregler och EU:s nitratdirektiv som styr verksamheten.

– Det är många som ger uttryck för att den lagstiftning som finns kring gödselspridning är väldigt stelbent, säger Anders Drottja är verksamhetsutvecklare på LRF i Östergötland, Sörmland och Örebro län.

Men någon större förändring tror han inte på.

– Det är väl inte så mycket som talar för att det kanske ska bli lindrigare, utan det behövs väl ett samarbete mellan myndigheter och lantbruksnäringen att se vilka regler som verkligen gör nytta och vilka regler som är teoretiska och som inte tjänar miljön någonting, säger Anders Drottja.

Jan Wretemark hoppas att forskningen kan lösa problemen med störande lukt och tunga fordon ute på åkrarna.

– Det kommer nya material som möjliggör idéer som har funnits tidigare, men som inte har gått att genomföra. Det kommer hela tiden att vara en utveckling på området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".