Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Turerna runt Strykbrädan

Konsult får kritik

Publicerat måndag 7 maj 2012 kl 16.29
"Det borde ha skötts bättre"
(1:45 min)
Foto: Axel Swartling/Sveriges Radio

Det riktades svidande kritik mot byggkonsulten Niras idag när en extern granskning presenterades kring bygget av kontorsfastigheten Strykbrädan i Industrilandskapet i Norrköping.

Upphandling uteblev och kostnaderna drog iväg utan att kommunen hade någon direkt vetskap om det.

– Projektledningsorganisationen Niras har haft ett avtal med Etablering Norrköping om hur man ska driva det här projektet och det ett avtal mellan parterna. Där har man brustit, säger konsulten Bengt Leonardsson som skrivit rapporten.

Är Niras boven i dramat?

– Ja, en av bovarna. Sedan har man som beställare också ett ansvar att se till att bitarna uppfylls. Så det är ett delat ansvar, men det är klart att inget fråntar ju att Niras borde ha skött det här bättre, säger Bengt Leonardsson.

När det uppdagades att bygget inte handlats upp på ett korrekt sätt och att det kostade betydligt mer än vad som inledningsvis sagts fick det kommunala bolaget Etablering Norrköpings vd Staffan Eklind gå. Han  ersattes av Magnus Nilsson, som inte är överraskad över vad konsultrapporten visar.

– Vi fick i ett tidigt skede känslan av vad det var som hade gått fel i det här, säger Magnus Nilsson.

Vad lär ni er av det här?

– Vi lär oss att vi måste vara ännu mer professionella beställare och våga ställa krav på alla de leverantörer som vi anlitar, säger Magnus Nilsson.

Vad händer framöver?

– Det är väldigt viktigt att vi håller ordning på alla våra olika skeden inför ett projekt och jag tror att det här blir lite som en handbok i hur en byggprocess ska gå till. Den delen tror jag vi kommer kunna ta med oss mycket ifrån in i framtiden, säger Magnus Nilsson.

Vad skulle Etablering Norrköping ha gjort annorlunda?

– Man skulle kunnat ha stoppat det här, i och med att man inte fick några månadsrapporter som man skrev in i avtalet med Niras, säger Bengt Leonardsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".