Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mordet på High Chaparall

Norrköpingsbo frias för mord

Uppdaterat tisdag 8 maj 2012 kl 15.41
Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 09.35
Hells Angels-anhängare utanför Göta hovrätt i samband med rättegången. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.

Den 37-årige man från Norrköping som dömdes till tolv års fängelse för mordet på High Chaparall i Småland för snart ett år sedan frias helt av hovrätten i Jönköping.

Hovrätten menar att åklagarens bevisning inte räcker för att fälla mannen.

37-åringen är knuten till kniven som användes vid brottet, men ingen under rättegången kunde berätta att de sett knivhuggen delas ut och då anser hovrätten att det finns utrymme för att någon annan än den åtalade utdelat de dödande huggen. Mannen frikänns nu från såväl mord och dråp. Tingsrättsdomen om ringa narkotikabrott står dock fast.

Enligt åklagare Carl-Gunnar Fridolfsson har åklagarsidan gjort allt dom kunnat.

-- Jag kan inte se att vi hade kunnat göra någonting annorlunda, utan vi har lagt det här i domstolarnas händer. Ordningen är sådan att det är domstolarna som bestämmer.

Det är en omfattande förundersökning som gjorts, över 100 personer har förhörts och lagt stor vikt för att klarlägga den tekniska bevisningen.

– Det är alldeles klart att vi har lagt mycket arbete på det här och det är en väldigt bra utredning. Längre än såhär kommer man inte, så är det bara, säger åklagare Carl-Gunnar Fridolfsson.

Det var en enig hovrätt som presenterade dagens friande dom. I juridisk mening så är alltså den 37-årige man som stått åtalad, och som dömts i tingsrätten för mord efter dödsskärningen i somras, oskyldig.

Detta trots att hovrätten menar att det är klarlagt att han varit på plats, deltagit i tumultet och även att han hållit i kniven som dödade den 40-årige trebarnspappan. Men det är ingen som sett honom utdela några hugg mot mannen. Det innebär enligt hovrätten att det kan ha funnits någon annan som hållit i kniven och utdelat de dödande huggen.

När fallet var uppe i tingsrätten var man eniga om att bevisen var tillräckliga för att fällas för mord, men när hovrätten tittat på samma bevis var man istället enig om att de inte håller.

– Den är i alldeles högsta grad förväntad och korrekt, säger 37-åringens advokat Mikael Abrahamsson om domen.

Vad sa din klient?

– Han ringde mig för ungefär tio minuter sen och var väldigt glad och lättad över det som vi hade anat men nu har på papper; att han är oskyldig, han är frikänd.

Åklagare Carl-Gunnar Fridolfsson är nu orolig för hur den här domen kan påverka framtida mordrättegångar.

– Blir det här en etablerad praxis så kan det bli svårt att få fällande dom i mordärenden där man inte har åsyn av vittnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".