Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt system gav p-problem

Publicerat torsdag 9 augusti 2012 kl 16.34
”Jag måste ju komma ut med bilen”
(1:38 min)
1 av 3
Flera bilister hade svårt att ta sig ut ur parkeringshuset Akilles i Linköping idag. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
2 av 3
Ida-Maria Söderfeldt fastnade vid utfarten i p-huset Akilles. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
3 av 3
Tage Didriksson, snart 90 år, och hans fru Gun tog sig problemfritt igenom bommarna vid utfarten.

Det nya betalningssystemet i det kommunala parkeringsbolaget Dukatens fyra p-hus i Linköping har gett upphov till en hel del förvirring under dagen. Dessutom har priserna höjts. 

Det kommunala parkeringsbolaget Dukaten AB har höjt parkeringsavgifterna på flera ställen i centrala Linköping och i fyra p-hus har man dessutom infört ett nytt betalningssystem.

När vi besökte p-huset Akilles hade flera bilister fastnat vid bommarna vid utfarten. Ida-Maria Söderfeldt var en av dem:

– Det nya systemet är väldigt krångligt. Det vore ju bra om man kunde få lite mer information om hur man ska göra, det står ju ingenting och när man tycker på hjälpknapp så står det bara upptaget. Jag tycker inte att det fungerar. Jag jobbar åt kommunen och ska iväg på hembesök så jag kommer väl att komma dit sent. Jag vet inte hur jag ska komma ut härifrån, säger Ida-Maria Söderfeldt.

Vi träffade även fler personer som fastnade vid utfarten, vid bommen.

– Nymodigheter som inte fungerar så är det, jag får väl stå här hela dagen, säger en man som vi träffar vid utfarten.

Men det fanns också de som tog sig ut helt problemfritt. Tage Didriksson var en av dem: 

- Det gick bra. Jag är inte så dum, jag är snart nittio år, säger han och skrattar.

Parkeringbolaget Dukaten lanserar det nya betalsystemet i parkeringshusen som "Parkeringssystemet som gör dig friare". Vid infarten möter vi Inga-Maja Rydholm som kommit in till Linköping idag med en väninna för att spela bridge.

– Det är första gången som jag tittar på det, jag har inte vetat om det nya systemet helt enkelt. Vi får väl se, man lär sig väl, men just nu verkar det krångligt. Jag kunde ju läsa innantill så att jag kunde få en biljett iallafall. Nu ska vi parkera, säger Inga-Maja Rydholm och skrattar.

Parkeringsbolaget Dukaten har även höjt parkeringsavgifterna både utomhus och i p-husen.

Utomhus får man nu betala 15 kronor för tre timmar istället för 10 kronor. I p-husen har man tagit bort tre timmars-parkeringarna och istället kostar det 12 kronor per timme att stå inomhus.

Vill man parkera tre timmar i p-hus får man betala 36 kronor för tre timmar, vilket är mer än en fördubbling jämfört med tidigare.

På söndagar kommer det att vara vara gratis att stå i p-husen mellan klockan 11-17.

Annika Selin
annika.selin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".