Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Selen minskar dödligheten i bröstcancer

Publicerat måndag 13 augusti 2012 kl 16.12

Dödligheten i bröstcancer är lägre bland kvinnor som äter mer selenrik föda. Det framgår av en ny studie där drygt 3 000 bröstcancerpatienter i Mellansverige följts i upp till 22 år.

Enligt studien, som publiceras i den medicinska tidskriften Breast Cancer Research and Treatment, är dödligheten drygt 30 procent lägre bland dem som fått i sig mest selen, jämfört med dem som fått i sig minst av ämnet.

Men enligt Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet och en av forskarna som utfört studien bör man inte inta selentillskott eftersom det är lätt att överdosera, utan främst få i sig mer genom vanlig mat.

Selen finns främst i fisk, mjölkprodukter, kött och ägg, men även i knäckebröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".