Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Kriminalvården kan få mer makt

Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 16.29
Nils Öberg: ”Vi kan mest om brottslingar”
(1:39 min)
Kriminalvårdens nye generaldirektör besökte idag anstalten i Kolmården. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio

Kriminalvården kan i framtiden få vara med och bestämma vilka straff brottslingar ska dömas till. Idag besökte den nya generaldirektören Nils Öberg anstalten i Kolmården för att prata framtid.

Kriminalvårdens nye generaldirektör Nils Öberg besökte idag anstalten Kolmården och häktet i Norrköping för att berätta om sina framtidsvisioner och för att möta personal. 

– Det är trevligt att träffa personen Nils Öberg och det är viktigt för oss att få ställa våra frågor och få en bild av hur han ser på kriminalvården, säger Vilhelm Grevik, kriminalvårdschef, anstalten i Kolmården.

Nils Öberg har sedan februari åkt runt och besökt häkten och anstalter i runt om i landet. När han besökte anstalten i Kolmården idag berättade han bland annat att han vill utveckla kriminalvården, att han vill myndigheten ska hänga med mer i tiden och bli mer flexibel och att han kommer att fortsätta satsa på säkerheten som hans föregångare lade grunden till.

Han berättade även att han ogillar tanken på ett storfängelse i Sverige som det varit på tal om.

– Våra klienter består av många olika slag och då behöver vi också kunna erbjuda olika slags vistelser inom kriminalvården och då tror jag på mångfald. Vi kommer att behöva anläggningar på många olika ställen i Sverige. Jag tror även att det är viktigt att kunna avtjäna sitt straff någorlunda nära den plats i samhället dit man en gång ska återvända och om man då har väldigt få anläggningar så blir det väldigt svårt. 

Generaldirektören berättade även om den statliga påföljdsutredning, som nu är ute på remiss. I utredningen föreslås att kriminalvården i framtiden ska kunna bestämma vilka straff som kriminella ska dömas till, när det gäller kortare straff. Orsaken är att man anser att kompetensen om de kriminella är som störst inom kriminalvården.

– Det är en intressant tanke. Det ska bli intressant att se hur remissinstanserna svarar på utredningens förslag i den delen. Jag tror att kriminalvården är redo att ta sig an den uppgiften om regering och riksdag tycker att det är en bra idé.

Annika Selin
annika.selin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".