Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Fler fetmaoperationer i länet

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 07.17
"Vår ambition är att fler ska få operationen"
(1:56 min)
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Varje år opererar sig drygt 330 östgötar mot fetma. De flesta måste dock åka i väg till andra landsting för att genomföra operationerna. Men snart ska fler fetmaoperationer kunna genomföras på Vrinnesjukhuset i Norrköping.

– Vår ambition är att flertalet ska kunna få operationen inom länet, men jag kan inte lova det till hundra procent. Det beror på hur man lyckas med att bygga upp kompetens, att det finns personal som kan ta hand om detta och att det finns lokaler och annat, säger landstingsrådet Lasse Pettersson, Vrinnevilistan.

– Redan under hösten kommer vi att kunna operera fler här i Norrköping, det beskedet har jag fått av min direktör.

Varje år genomgår 330 till 350 östgötar operationer mot fetma, så kallad obesitaskirurgi. De allra flesta av dessa patienter har under flera år varit tvugna att göra långa resor till Kristianstad eller till Stockholmsområdet för att få operationen genomförd. Socialdemokraten Christoffer Bernsköld, som är andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, vill att det ska tas ett politiskt beslut när det gäller att utöka och utveckla verksamheten med fetmaoperationer i Östergötland.

– Det är jättebra att Lasse Pettersson från Vrinnevilistan har förhoppningen om att de flesta ska kunna få vård i Östergötland, men han måste ju också fatta politiska beslut som möjliggör att de ska kunna få den vården här. Jag vill ju att vi fattar ett beslut nu om att det här är landstingets målsättning att vi ska klara den här sjukvården i Norrköping på Vrinnevisjukhuset, säger han.

Moderaten Marie Morell, ordförande i landstingsstyrelsen, bekräftar att man planerar att utöka obesitaskirurgin inom länet.

– Vi ser väl lite olika på hur vi styr och leder i landstinget. Men det här är ju en typisk verksamhetsfråga där man gör en verksamhetsutveckling och det brukar inte vi från politiken vara inne och styra om det inte handlar om en helt ny verksamhet som ska tillföras, säger hon.

– Det här har varit ett utvecklingsarbete som har gjorts inom ramen för det som både till exempel landstingsdirektör och verksamhetschefer själva råder över, och därför har det inte varit något politiskt beslut. Det händer ju väldigt mycket saker inom sjukvården utan att politiken är med om att beslutar om det.

Annika Selin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".