Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

"Lös bristen med att utbilda fler sjuksköterskor"

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 07.12
Utredare Annelie Almérus:"Det är ett växande yrke och det behövs fler platser"
(1:42 min)
Foto: Gunnar Ask/Scanpix

Arbetsförmedlingen vill att universiteten utbildar fler sjuksköterskor. Flera landsting, däribland Östergötland, har svårt att hitta sjuksköterskor till sommaren, och bristen kommer att bli ännu värre om inte fler utbildningsplatser tas fram enligt arbetsförmedlingen.

Det är stor efterfrågan på sjuksköterskor, bland annat här i Östergötland där landstinget måste stänga fler vårdplatser än planerat på grund av bristen, och risken är att situationen förvärras ytterligare framöver om det inte kan utbildas fler sjuksköterskor.

– Framöver så kommer det här att vara ett växande yrke så man behöver verkligen utöka antalet platser, säger Annelie Almérus utredare på arbetsförmedlingen.

Landstinget i Östergötland tvingas att stänga fler vårdplatser än planerat under sommaren på grund av sjusköterskebristen. Och situationen ser likadan ut på flera håll runt om i landet. 

När vi tittar på arbetsförmedlingens siffror så ser vi att under maj månad var det totalt 13 arbetslösa sjuksköterskor i hela Östergötland som var inskrivna hos arbetsförmedlingen. I hela landet var det 400 legitimerade sjuksköterskor som sökte arbete via arbetsförmedlingen.

– Det är försvinnande lite. Det är en väldigt stor yrkesgrupp och med det behovet som finns så kan man inte säga att det finns något och ta av, säger Annelie Almérus.

Det är stor efterfrågan på sjuksköterskor runt om i landet. Siffror från Universitetskanslersämbetet visar att sjuksköterskeutbildningarna är mycket populära och många vill utbilda sig inom yrket men det är långt ifrån alla som får göra det. Höstterminen 2012 sökte ungefär 10 000 personer till sjuksköterskeutbildningarna runt om i landet men knappt 3000 av dem kom in. Annelie Almérus menar att universiteten snabbare borde anpassa sina utbildningsplatser till arbetsmarknadens behov.

– Folk vill utbilda sig till sjuksköterskor, det är jättemånga som söker till sjuksköterskeutbildningarna. Men utbudet utav utbildningar speglar inte arbetsmarknadens behov utan man utbildar till många saker som inte leder till lika goda jobbchanser, säger Annelie Almérus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".