Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Östersjöns vanligaste val kartläggs

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 06.30
"Vi kommer att kunna se var det finns tumlare"
(1:54 min)
1 av 2
Tumlare. Foto: Kazuhiro Nogi/Scanpix
2 av 2
Cinthia Ljungqvist och hennes kollegor lyssnar efter tumlare. Foto: Therese Forsberg

Nu ska forskarna få veta mer om den i Östersjön hotade valarten tumlaren. Under två års tid har 300 undervattensmikrofoner fått lyssna efter tumlarens ljud på Östersjöns botten i ett unikt projekt.

– Jag tror faktiskt att vi har haft tumlare i alla länder hittills. Inte många, och de avtar ju längre norrut och östert du kommer i Östersjön, säger Cinthia Ljungqvist som är nationell projektledare i Sverige.

Tumlare är släktingar till delfinen, men med trubbigare nos. Liksom bland annat delfiner och fladdermöss, navigerar den med hjälp av ljud. De högfrekventa ljuden får studsa mot terrängen och byten, och ger därmed en uppfattning om avstånd.

Genom studier som baserar sig på observationer har man tidigare uppskattat antalet tumlare i Östersjön till några hundra individer. Förr var tumlaren betydligt vanligare, ända uppe i Bottenviken fanns den.

Antalet tumlare minskade drastiskt under den första halvan av 1900-talet. Det antas bero på jakt och hårda isvintrar. Men trots att tumlaren fredats så har den svårt att återhämta sig.

I Östersjön räknas den som akut hotad. Men forskarna vet inte vilka miljöproblem som påverkar tumlarna mest. För att få reda på mer om tumlaren utnyttjar nu forskarna nu ljuden som tumlarna gör.

I projektet SAMBAH har alla länder runt Östersjön placerat ut 300 detektorer för att spela in tumlarens karaktäristiska undervattensljud. Cinthia Ljungqvist hoppas att dataunderlaget ska ge svaren som behövs för att hitta lösningar som gör att tumlaren i Östersjön kan överleva.

– Efter att vi har kartlagt allting kommer vi att kunna se var vi har hittat tumlare. Dels kommer vi att få en bra uppskattning av hur många tumlare som finns kvar i Östersjön. Och så kommer vi att kunna lägga på ett filter med låt säga båttrafiken, och så kommer vi att kunna se om tumlare förekommer där det finns båttrafik, säger Cinthia Ljungqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".