Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Skogsbrand planeras i Fjällmossen

Publicerat söndag 23 juni 2013 kl 11.09
"Vi visste ingenting förrän det luktade rök"
(1:15 min)
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

När rätt väder och vind infaller är det dags igen för naturvårdsbränning, det vill säga en kontrollerad skogsbrand, i Fjällmossens naturreservat i Norrköpings och Nyköpings kommuner.

Skogsbränder var vanligare förr. Nu förtiden anlägger man kontrollerade bränder i de områden där man vill bevara naturtyper och gynna den biologiska mångfalden. Så snart vädret tillåter kommer en del av Fjällmossens naturreservat att brännas av.

Länsstyrelsen i Östergötland väntar bara på rätt väder för att bränna i Fjällmossen - det kan bli redan i veckan som kommer. Det får inte vara för torrt, men inte för blött heller. Det får inte blåsa för mycket, men det ska inte vara helt vindstilla heller.

Lite senare i sommar ska länsstyrelsen i Sörmland göra en första naturvårdsbränning i ett området i närheten.

– Naturvårdsbränning är en skötselmetod som vi måste ta till oftare. Branden som formare av skogen är ju betydligt ovanligare idag, än när bränderna inte bekämpades. Det finns många arter som är beroende av brand och som har det tufft idag i den brukade skogen där vi bekämpar bränderna, säger naturvårdsförvaltare Per Folkesson.

Kan du ge exempel på en sådan art som gynnar av en brand?

– Svedjenävan är en liten växt där fröna kan ligga kvar länge i jorden och vänta på att det bränns av. De aktiveras de av branden och värmen och kan gro.

– Sedan har vi ju framför allt tallen, som vi siktar in oss på i de här markerna. Där håller granen på sikt kommer att ta över om inte marken får brinna på det sätt som den gjorde i den naturliga skogen, säger Per Folkesson.

Det är ett område på åtta hektar, eller 80 000 kvadratmeter som man ska bränna, mellan Stavsjö och Ålberga i den södra delen av Nyköpings kommun.

Tommy Hagfalk bor i Ålberga, intill området. Han minns hur det var förra gången - för tre år sen.

– Vi visste ju ingenting förrän vi kände att det luktade rök och förstod att det brann någonstans. Först lukten, och sedan kom ju röken och lade sig ner som en tät dimma. Det var ju lite otäckt. Ingen visste ju var någonstans det brann.

Tommy Hagfalk är en av dem som sköter etapp 34 på Sörmlandsleden - Lilla Göljen, som går just genom Fjällmossens naturreservat. Han är också sedan länge brandman i Kila frivilligkår.

– Så de ringde mig eftersom de visste att jag bodde närmast och jag åkte runt och tittade var det kunde vara någonstans.

Han vet att naturvårdsbränningar både kan störa och oroa om de närboende inte får veta vad som är på gång. Den här gången vill han ha ordentlig information till boende i området innan man påbörjar naturvårdsbränningen.

– Så att de vet vad som gäller när det blir aktuellt, säger Tommy Hagfalk.

Bränningen mellan Ålberga och Stavsjö görs tidigast efter semesterm, och det kommer att finnas information på hemsida och på anslagstavlor i området. Närboende kommer att få utskick i sina brevlådor och dessutom kommer området att stängas av för blan annat vandrare på Sörmlandsleden.

– En sådan här åtgärd måste förberedas både minutiöst och noggrannt. Det gäller både säkerhet och att uppnå önskad effekt, säger Per Folkesson på länsstyrelsen i Sörmland.

Clara Tesch
clara.tesch@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".