Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Linköping centrum för polisregion öst

Publicerat tisdag 25 juni 2013 kl 11.19
Foto: Axel Swartling/Sveriges Radio

Linköping blir en av sju huvudorter i landet när Polismyndigheten omorganiserar sig. I dag beslutades om ny regionindelning för nya Polismyndigheten, som träder i kraft 1 januari 2015.

Idag finns 21 polismyndigheter, i princip en i varje län. Nu bli det istället sju regioner, som kommer kallas Nord, Mitt, Bergslagen, Öst, Väst, Syd och Stockholm.

Huvudorterna i de här regionerna blir: Umeå, Uppsala, Örebro, Linköping, Göteborg, Malmö och Stockholm.

Polisregionerna ska ha helhetsansvar för polisverksamheten inom ett angivet geografiskt område. Ansvaret omfattar såväl utredningsverksamhet som brottsförebyggande verksamhet och service, om inte annat bestäms i särskild ordning.

Huvudorterna blir administrativa centrum. Specialistfunktioner kan och bör placeras på andra orter inom regionen, enligt Thomas Rolén som leder Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten.

– Det är meningen att polisregionerna ska samarbeta med varandra utan de hinder som dagens myndighetsindelning medför. Så frigörs kraft för att stärka det lokala polisarbetet, nära medborgarna, säger Thomas Rolén enligt ett pressmeddelande.

Polisfacket är nöjd med dagens beslut.

– Polisförbundet är positivt till regionsindelningen och huvudorterna man nu har tagit beslut om, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Här är de sju regionerna:

Polisregion Nord är Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten

Polisregion Mitt är Gävle, Uppsala och Västmanland

Polisregion Bergslagen är Örebro, Värmland och Dalarna

Polisregion Öst är Sörmland, Östergötland och Jönköping

Polisregion Stockholm är Stockholm och Gotland

Polisregion Väst är Västra Götaland och Halland

Polisregion Syd är Kalmar/Kronoberg, Blekinge och Skåne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".