Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Rökt sik orsakade svår förgiftning

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 11.33
Smittskyddsläkaren: "Det är egentligen en förgiftning"
(5:07 min)
Kvinnan fick i sig det starka giftet efter att ha ätit rökt sik under midsommarhelgen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Tillståndet är fortfarande allvarligt för den kvinna från Östergötland som drabbats av den sällsynta sjukdomen botulism efter att ha ätit varmrökt sik. Hon vårdas nu i respirator på US.

Det var under midsommarhelgen som kvinnan blev sjuk efter att ha ätit av den  vakuumförpackade fisken. Hon fick bland annat svårigheter med andningen och fördes till sjukhus.

Efter analyser av den kvarvarande siken visade det sig att den innehöll det starka giftet botulinumtoxin, som orsakar sjukdomen botulism.

Enligt den senaste bulletinen från sjukhuset har kvinnan, som är i 50-årsåldern blivit något bättre, men hennes tillstånd betecknas fortfarande som allvarligt.

Livsmedelsverket avråder nu konsumenter att äta den vakuumförpackade, varmrökta siken från Bexanders rökeri med bäst före-datum 24 juni till 30 juni.

Fisken har sålts i Linköping men tillverkas i Stockholm.

Enligt Helena Hedbäck, biträdande smittskyddsläkare i Östergötland är sjukdomen botulism mycket ovanlig. Under de senaste tio åren finns bara åtta dokumenterade fall i hela landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".