Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot flytt av stökig elev

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 11.09
Slog sönder bord och stolar
(1:11 min)

Skolinspektionen riktar kritik mot en friskola i Östergötland efter att skolan enligt inspektionen stängt av en elev från undervisningen på ett felaktigt sätt.

Det var under höstterminen förra året som en elev blev osams med en klasskamrat och det slutade med slagsmål. Den ene av pojkarna, vars förälder nu har anmält skolan, fick skulden för slagsmålet och blev efter det arg och slog omkull stolar och bord i skolan.

Personalen upplevde att situationen var ohållbar, enligt skolan har eleven vid flera tillfällen tidigare kränkt andra elever, och därför kom man överens med den pojkens förälder att barnet skulle vara hemma från skolan en vecka för att lugna sig. Eleven fick sedan enskild undervisning i en lokal en bit från skolan. Ågärder som skolan menar krävdes för att ge eleverna trygghet och studiero.

Men elevens mamma menar att hon aldrig varit överens om att hennes pojke skulle vara hemma och hon uppfattade det hela som en avstängning, vilket även Skolinspektionen håller med om. Enligt myndigheten ska en avstängning bara vara en ytterst åtgärd och dessutom måste den ske skriftligt. Skolan menar dock att eleven inte har varit avstängd utan fått undervisning i hemmet.

Men Skolinspektionen menar att det trots allt handlar om en disciplinär åtgärd och att eleven inte har fått någon hemundervisning och det måste därför ses som en avstängning som bara får användas när andra åtgärder inte har gett någon effekt, avstängningen måste också vara skriftlig och man måste ha en möjlighet att yttra sig.

Mamman har även synpunkter på hur den enskilda undervisningen har gått till, enligt eleven har han suttit själv hela dagarna och inte fått undervisning i sin klass eller fått gå ut på rast. Efter två veckor fick sonen fortfarande inte vistas med sin klass. Föräldern har också flera gånger frågat efter vilka grunder skolan har fattat dom här beslut på om önskar en handlingsplan

Skolinpektionen menar nu att skolan måste förbättra sina rutiner både vad gäller diciplinära åtgärder och enskild undervisning tillgodoses.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".