Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Barnamodet i Motala

Socialen borde tagit mordhot på allvar

Publicerat måndag 1 juli 2013 kl 15.25
Socialchefen: "väldigt allvarlig situation vi hamnat i."
(1:53 min)
Det var den 16 juni som den treåriga flickan hittades död i huset, som ligger ensligt norr om Motala. Foto: Niklas Luks/Blåljus.se

Socialförvaltningen i Motala riktar idag skarp kritik mot sitt eget agerande i fallet där en kvinna i 30-årsåldern för två veckor sedan dödade sitt barn, en treårig flicka.

I vintras hotade kvinnan ta livet av barnet larmade pappan. Men anmälan lades till handlingarna utan någon åtgärd.

– Det är en väldigt  allvarlig situation vi hamnat i. Den passivitet som socialkontoret uppvisade kan ha medfört väldigt olyckliga konsekvenser, säger socialchefen Åke Wännman.

Den 16 juni hittas det treåriga barnet mördat i ett hus norr om Motala. Mamman hittas också svårt skadad i huset. Kvinnan som är i 30-årsåldern misstänks tidigt ha orsakat sin dotters död och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mord. Hon har erkänt att hon orsakat barnets död.

När det står klart att familjen tidigare varit i kontakt med socialtjänsten i samband med en vårdnadstvist och att pappan slagit larm tidigre anmäler kommunen saken enligt lex Sarah och startar en snabbutredning.

Utredningen idag slår fast att socialkontoret brustit och troligen inte följt lagen. De riskindikationer som fanns borde ha fått kommunen att agera och utredningen slår fast att valet att inte starta en utredning gjordes för snabbt och på dåligt underlag.

Riskindikationerna som fanns dom var att pappan vid två tillfällen i vintras larmat om att mamman hotat att göra just det som sedan hände, ta livet av sitt barn. Pappan larmade två gånger och en del av socialförvaltningen, Barncentrum reagerade och hörde av sig till en annan del av socialförvaltningen, den som gör utredningar. Men där har inget hänt. Det var fel konstaterar man idag.

För när  man utrett hur ärendet hanterats slår man fast att enskilda tjänsteman kan ha gjort helt felaktiga bedömningar men också att olika delar av socialförvaltningen i Motala verkar se på saken med olika allvar samt att man har för dåliga skriftliga rutiner för hur man agerar och bedömer ärendena och kanske också att de rutiner som ändå funnits inte följts.

– Vi konstaterar att det kan finnas en del bekymmer med dels brist på rutiner, dels brist på kommunikation mellan olika enheter inom socialtjänstens organisation. Sen funderar vi mycket på socialkontorets organisation och förekomsten av lokala kulturer, säger Åke Wännman.

Hade flickan levt idag om socialförvaltningen fungerat som den skulle?
– Det kan vi inte alls veta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".