Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Kraftigt minskad vinst för SAAB

Publicerat fredag 19 juli 2013 kl 14.30

Försvarsindustrikoncernen Saabs vinst har minskat kraftigt. För årets andra kvartal redovisar Saab en vinst före skatt på 11 miljoner kronor jämfört med 732 miljoner kronor samma period förra året. Saab föll kraftigt på fredagsbörsen efter att de redovisat svagare försäljning än väntat. Saab flaggar också för personalneddragningar.

Nu ska Saab spara för att sänka kostnaderna med en halv miljard kronor och det kan betyda färre jobb.

Om orderingången inte ökar kan man behöva minska personalstyrkan på vissa ställen säger Saabs vd Håkan Bushke till TT.

– Det är antagligen så att personalstyrkan i Sverige inte kommer att öka. Men på vissa ställen kan den faktiskt minska också om vi inte får en ökad orderingång, säger vd Håkan Bushke.

Halverad orderingång under andra kvartalet och ett kraftigt fall i omsättningen ledde till att aktien öppnade på minus 7 procent. Senare fortsatte fallet. När börsfallet var som störst var det över 9 procent.

-Rapporten var skakigare än väntat. Den svaga orderingången visar att kunderna avvaktar, säger Mats Liss, analytiker hos Swedbank.

Saabs rörelseresultat blev 149 miljoner kronor för det andra kvartalet 2013. Motsvarande period förra året var resultatet 730 miljoner kronor.

Försäljningen föll till 5 886 miljoner kronor, från 6 232 miljoner kronor, och orderingången mer än halverades till 3 171 miljoner kronor, från 7 644 miljoner kronor ett år tidigare.

Saab har förlorat en rättstvist i Danmark som kostat företaget 231 miljoner kronor under andra kvartalet. Det påverkade resultatet men var ingen överraskning för börsen.

Saabs ledning bedömer att marknadsförutsättningarna kommer att förbli "utmanande" under resten av 2013.

"Till följd av marknadsläget, fortsatt höga investeringar i produktutveckling och kostnader för effektiviseringsåtgärder justeras prognosen för året", skriver vd Håkan Buskhe i en kommentar.

Enligt den nya prognosen kommer försäljningsintäkterna 2013 att ligga i linje med 2012. Tidigare räknade Saab med att intäkterna skulle öka något.

Prognosen för rörelsemarginalen justeras ned till 4,6 procent stället för att förväntas hamna på 7,7 procent.

Saab inleder nu ett besparingsprogram som ska sänka bolagets kostnader med en halv miljard kronor. Det kan, enligt vd Håkan Buskhe, innebära färre jobb i den svenska verksamheten.

-Det är antagligen så att personalstyrkan i Sverige inte kommer att öka. På vissa ställen kan den faktiskt minska om vi inte får en ökad orderingång, säger Håkan Buskhe.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".