Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Få organdonationer i Östergötland

Publicerat söndag 21 juli 2013 kl 08.19
Håkan Hedman, Njurförbundet "Politikerna bör begära att få en utredning"
(1:39 min)
Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Antalet organdonationer är lägre i Östergötland än på flera andra håll i landet, detta trots att många är positiva till att donera sina organ efter sin död.

Förklaringen måste därför ligga i sjukvården eller politiken menar Håkan Hedman som är ordförande för intresseorganisationen Njurförbundet och vill att landstingspolitikerna ska ta ansvar för att antalet donationer ska öka.

– Svenska folket är nog de som är mest positivt inställda till donation i hela Europa när man har gjort jämförelser. Jag vågar nog påstå att 90 procent av svenskarna spontant säger att man kan tänka sig att donera organ efter sin död. Jag tycker att landstingspolitikerna bör begära att få en utredning om varför man har så få donatorer i Östergötland.

I Östergötland identifierades förra året 6 möjliga organdonatorer varav 3 efter utredning godkändes. I jämförelse med andra landsting där utfallet blivit högre tycker Håkan Hedman att det är för få.

Orsakerna till det låga antalet kan enligt honom vara att antalet intensivvårdsplatser är för få, att det finns osäkerheter om hur man ska tolka lagstiftningen eller ett bristande engagemang inom organisationen. Svaret måste politikerna hitta, anser han, och därmed försöka öka antalet donerade organ. Köerna till transplantation är nämligen långa.

– Det finns ett stort behov, det är många personer som står på väntelistan. Omkring 800 väntar idag på att få ett livsviktigt organ transplanterat.

Marie Morell som är moderat politiker och ordförande i landstingsstyrelsen tror att en del i lösningen till att rädda fler liv med hjälp av donerade organ är att de som vill anmäler sig till donationsregistret. På landstinget i Östergötland kommer det dessutom att inrättas ett lokalt donationsråd till hösten för att göra hanteringen av donerade organ effektivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".