Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Råttor och möss resistenta mot råttgift

Publicerat tisdag 17 september 2013 kl 08.20
"De kan ha blivit påverkade av kemikalier"
(2:27 min)
Jörgen Gullstrand på Anticimex i Växjö visar runt bland råttfällor och råttgift på lagret. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio.

Sverige har fått sina första fall av råttor och möss som är resistenta mot råttgift. Det visar en undersökning från Anticimex. Av 80 prover gjorda på råttor i hela Sverige hittades resistenta djur i bland annat Linköping.

Resistenta råttor och möss hittades även i Kristianstad, Uppsala och Växjö.

– Vi har ju misstänkt att det har varit problem med resistens tidigare men det är först nu vi får det konstaterat. Vi har misstänkt att det har varit något tidigare eftersom att vi inte nått den effekten med bekämpningsmedel som vi hoppats på, säger Jörgen Gullstrand på Anticimex i Växjö.

Anticimex har tagit ett 80-tal stickprover på råttor och möss i på olika platser i Sverige. I Kristianstad, Linköping, Uppsala och Växjö hittade man brunråttor och husmöss som var resistenta mot råttgift.

– De kan ha blivit påverkade av kemikalier. Det kan ha varit råttgift men också andra kemikalier i deras närmiljö som gör att anlagen i deras kroppar förändras, säger Håkan Kjellberg som är skadedjursexpert på Anticimex.

I flera andra länder har man tidigare konstaterat resistens hos råttor och i Danmark har man följt frågan sedan 60-talet. Men i Sverige är det första gången en sådan här studie har genomförts.

På golvet på Anticimex i Växjö står hinkar med råttgift bredvid, gamla råttfällor och betesstationer som har hämtats in från kunderna. Jörgen Gullstrand tycker att det är bra att man nu vet att råttor kan vara resistenta mot det råttgift man använder men gillar inte utvecklingen eftersom man nu kan behöva ta till starkare råttgifter.

– Ponera att de får resistens mot de kraftigaste preparaten, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".