Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Polisen behandlade personuppgifter olagligt

Publicerat fredag 12 december 2014 kl 13.52
Linnea Darell (FP) i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden: "Det är oerhört allvarligt"
(1:23 min)
polis sköld P4 Östergötland Sveriges Radio

Polisen i Östergötland har på ett olagligt sätt behandlat uppgifter om personers "etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa övertygelse och hälsa", anser Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) efter en granskning.

Myndigheterna i Östergötland och Västra Götaland har också brutit mot andra regler i polisdatalagen.

"Polismyndigheternas sätt att arbeta i underrättelseverksamheten innebär att polisen inte följer polisdatalagen", anser SIN:s ordförande Sigurd Heuman. 

SIN betecknar sin kritik som allvarlig. I både Västra Götaland och Östergötland har polisens behandling av uppgifter om etnicitet, politiska åsikter, religiös övertygelse eller hälsa skett "utan att det varit absolut nödvändigt".

Uppgifterna har dessutom varit tillgängliga för alldeles för många, har noterats utan något tydligt syfte och inte heller gallrats i tid, påpekar nämnden, som granskar rättsvårdande myndigheter.

SIN anser att den nya nationella polismyndighet som bildas vid årsskiftet måste åtgärda bristerna.

-Det är anmärkningsvärt när det gäller polisen i Västra Götaland och Östergötland att det är så många fel i hanteringen och ganska grundläggande fel som inte borde finnas, säger Heuman till TT.

Det gäller hanteringen av känsliga personuppgifter, att ändamål med uppgifter inte preciseras och inte gallras.

Ett annat "fundamentalt fel" är när det inte anges att personer som av olika skäl förekommer i handlingarna inte är misstänkta för brott.

Stefan Mann, operativ chef vid polisen i Östergötland säger till P4 Östergötland att det är bra att myndigheten blir granskad och att det här ger polisen bra vägledning eftersom regelverket kring personuppgiftsbehandling många gånger är svårtolkat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".