Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik när SKL knyts till Polisen

Publicerat tisdag 6 januari 2015 kl 10.20
SKL knyts till polisen: Det sänder signaler som inte är bra
(1:42 min)
Statens Kriminaltekniska Laboratorium, i Linköping. Foto: Stefan Jerrevång/SCANPIX
Statens Kriminaltekniska Laboratorium, i Linköping. Foto: Stefan Jerrevång/SCANPIX

Kriminalteknikerna och forensikerna vid SKL kan få för täta band till polis och åklagare och det hotar deras opartiskhet. Det menar Advokatsamfundets ordförande.

Sedan årsskiftet är SKL en del av Polismyndigheten och heter nu Nationellt Forensiskt Centrum. Det är en del i Polisens stora omorganisation.

– Vi hade önskat att SKL och övriga delar som ingår i Nationellt forensiskt centrum skulle blivit en fristående myndighet och inte varit en del av polismyndigheten. Organisationsmässigt och på alla andra sätt så knyts man hårdare till polis och åklagare. Det sänder signaler som inte är bra att de är så hårt knutna till polisen säger Bengt Ivarsson som är ordförande för Advokatsamfundet.

Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, Linköping, bildades i mitten av 60-talet och deras huvuduppgift har varit att utföra opartiska kriminaltekniska laboratorieundersökningar. Fram till sista december var SKL en egen myndighet som ingått i polisorganisationen.

Men vid årsskiftet upphörde SKL som egen myndighet. De har nu bytt namn till Nationellt forensiskt centrum NFC och ingår tillsammans med 21 andra polismyndigheter i den nya stora polismyndigheten som bildades vid årsskiftet. Bengt Ivarsson tror att i och med förändringen kommer deras opartiskhet att ifrågasättas mycket mer av advokater.

– Det är inte uteslutet att det kommer att bli på det sättet.


Lena Klasén nytillsatt chef för NFC säger att det är en berättigad fråga och att det är viktigt för dem att jobba på så sätt så att de fortsatt bibehåller sin trovärdighet.

– Det är viktigt arbete för oss att nu vi ser till att omhänderta alla frågor som berör frågan om hur vi kan upprätthålla trovärdigheten och opartiskheten. Vi gör det genom att införa enhälligt arbetssätt och verkligen reda på vad som är en forensisk process och vad som är en utredningsprocess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".