Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Miljökontoret vill minska kemikalier i livsmedel

Publicerat fredag 16 januari 2015 kl 22.34
Malin Hultegård: "En angelägen satsning i vårt kemikaliesamhälle"
(1:32 min)
Mat i ett kylskåp med öppen dörr foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Så här kan det se ut i ett kylskåp som delas av många personer foto:Maria Turdén/Sveriges Radio

Miljökontoret i Linköping vill försöka att minska kemikalier i livsmedel och kommer därför i år att undersöka hur mat förpackas på restauranger. Förra året gjordes en undersökning på kaféer.

– Vi förväntar oss ungefär liknande resultat. Men tanken är nu att titta på en annan bransch så att vi får mer helhet på både kaféer och restauranger, säger Malin Hultegård, tillförordnad miljöchef på Miljökontoret i Linköping, till P4 Östergötland.

Hon ser det hela som ett mycket angeläget projekt.
– Vi har väldigt mycket kemikalier som är i omlopp i samhället. En förpackning kan innehålla ämnen som kan gå över i livsmedlet om det inte är testat och anpassat för de produkterna som man har, säger Hultegård.

Miljökontoret är precis i uppstartsfasen av detta. De håller samtidigt på med att avsluta och summera fjolårets undersökningar.

Rickard Jansson
rickard.jansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".