Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Politiker vill bemöta oro kring barnuppfostran

Publicerat tisdag 20 januari 2015 kl 13.30
Catharina Rosencrantz (M): "Vi kan alltid bli tydligare"
(1:39 min)
Catharina Rosencrantz. Foto: Sveriges Radio
Catharina Rosencrantz (M). Foto: Sveriges Radio

"Visst kan kommunen informera bättre om vad som gäller om barnuppfostran i Sverige." Det säger politiker Catharina Rosencrantz efter att två av Linköpings brobyggare berättat om nyanlända föräldrars oro i frågan.

– Vi kan alltid bli tydligare och jag tror också det handlar om att förstå det svenska samhället och de regler och normer som finns, säger Catharina Rosencrantz (M) vice ordförande i Linköpings barn- och ungdomsnämnd.

Det är två av kommunens modermålspedagoger och så kallade brobyggare som berättat här i nyheterna om att många nyanlända föräldrar känner en oro för att göra fel i sin barnuppfostran enligt svenska normer. De har hört att kommunen har makt att ta hand om barn, berättar brobyggare Safiya Barre och Amina Ali.

– Om barnen till exempel skadar sig - de vågar inte berätta. De säger de har hört att man tar barn ifrån föräldrar, säger Amina Ali.

– Om kommunen ger tydlig information tror jag det skulle bli bra, säger Safiya Barre.

Catharina Rosencrantz svarar att kommunen får höra efter vad man kan bli tydligare med.

– För det är klart att det är oerhört viktigt att det inte råder några tveksamheter och man känner sig osäker, säger hon.

Kommunen har makt att besluta om insatser för barn som far illa. Ofta ligger då svåra problem med missbruk, psykisk sjukdom eller våld i hemmet bakom insatserna.

I Linköpings kommun jobbar man i allt fler former på möteplatser ute i bostadsområdena med information om det svenska samhället och synen på barnuppfostran. Och det finns förstås skillnader i hur man ser på barnens bästa i olika kulturer, konstaterar Catharina Rosencrantz.

– Några begränsningar för flickor till exempel det har vi väldigt svårt att acceptera. De måste ha samma rättigheter som pojkar att kunna få vara ute efter skolan och sådana saker. Jag tror man kan känna en osäkerhet där och jag tror framförallt att det handlar om att man är rädd om sina barn.

– Men vi jobbar vidare med det här och jag tycker vi har en bra modell när vi utgår från skolan där man ändå möter föräldrarna. Det tror jag är rätt sätt att jobba med de här frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".