Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Inhyrd vårdpersonal kostar allt mer

Publicerat onsdag 21 januari 2015 kl 06.00
Christoffer Bernsköld (S): "Det är i grunden inte bra att vi är i behov av inhyrd personal".
(1:44 min)
Läkare. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Kostnaderna för hyra in läkare och sjuksköterskor till vården fortsätter att öka. Detta trots försök att vända trenden. Störst är kostnaden för hyrläkare. Men det som ökar mest är utgifterna för sjuksköterskor.

Socialdemokraten Christoffer Bernsköld, ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden, är bekymrad:

– Det är i grunden inte bra att vi är i behov av att hyra in personal för att klara av att möta medborganas behov av sjukvård , säger han.

Förra året gick Östergötland tillsammans med Landstinget i Kalmar och slöt avtal med ett begränsat antal bemanningsföretag för att på så sätt få ned kostnaderna.

– Sen behöver vi göra mer på längre sikt för som bland annat handlar om att sköterskor som specialistutbildar sig har bättre villkor, säger Christoffer Bernsköld.

Vården är beroende av att köpa tjänster från bemanningsföretag. Det handlar främst om läkare och sjuksköterskor till specialist och primärvård. Under 2013 betalades drygt 77 miljoner till olika bemanningsföretag.

Helårssiffrorna för 2014 är ännu inte sammanställda, men enligt en prognos som P4 Östergötland tagit del av blir kostnaden troligen 87 miljoner kronor.

Störst är kostnaden för inhyrda läkare.

Vi tar lite sifferexercis:

De siffror som finns tillgängliga för 2014 gäller till och med november.

Då hade dåvarande landstinget, som sedan årsskiftet kallas Region Östergötland lagt ut drygt 59 miljoner kronor på inhyrda läkare. Drygt 27 miljoner gick till läkare som jobbar inom primärvården och cirka 32 miljoner till specialistläkare.

Jämfört med samma period under 2013 så är det en ökning med totalt cirka en halv miljon kronor. Största delen av ökningen ligger på primärvårdsläkarna. Under januari till november 2013 betalades 24,5 miljoner i lön till stafettläkare på vårdcentraler. Samma period under 2014 var kostnaden uppe i drygt 27,3 miljoner kronor.  

Men den största ökningen står sköterskorna för. En förklaring är bristen på specialistsjuksköterskor på sjukhusen. 

På ett år har kostnaderna mer än fördubblats. Under tiden januari till november 2013 betalades drygt 6,3 miljoner kronor till inhyrda sköterskor, merparten av dem jobbade länets sjukhus. En liten del, knappt en miljon, gick till primärvårdssköterskor.

I fjol ökade kostnaden rejält till totalt drygt 15,7 miljoner fram till november. Och kostnaden för inhyrda sköterskor som jobbade inom primärvården var fortfarande under en miljon.

– Anledningen till kostnaderna är att man tidigare inte sett till att vi har tillräckligt med personal med rätt kompetens. Det måste vi jobba bättre med, säger Christoffer Bernsköld.

Om tre, fyra år tror han att trenden brutits. Då har vården lockat fler att vidareutbilda sig till specialistsköterskor och att fler allmänläkare har anställts. Då kan kostnaderna för att köpa in tjänster från bemanningsföretag minska.

Christian Ströberg
011-495 42 10
christian.stroberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".