Östergötland

Brottsofferjouren vill kunna ge mer stöd

1:29 min

Brottsofferjouren östra Östergötland vill utöka stödet till de personer som vittnar i en rättsprocess. Idag ges stöd inför och under en rättegång men föreningen anser att fler skulle våga vittna om stödet kommer in tidigare.

– Många vittnen känner sig bortglömda. Man kan inte begära att en människa ska komma och vittna om man inte bryr sig om dem under tiden förundersökningen pågår. Det är jätteviktigt att de också får ett stöd, säger Mia Landell, verksamhetsansvarig för föreningen Brottsofferjouren östra Östergötland och som ofta träffar på vittnen som mår dåligt.

Föreningen jobbar ideellt med att stötta vittnen inför rättegångar. I Söderköping har föreningen dragit igång ett projekt där unga vittnen och deras föräldrar får samtalsstöd tidigt. Mia Landell tror att fler skulle behöva denna typ av stöd för att våga vittna.

En som har erfarenhet av hur jobbigt det kan vara är Urban Blomstedt som blev vittne till dubbelmordet i Ljungsbro hösten 2013. Han önskar att han fått hjälp direkt efter mordnatten.

– Helt klart att man ska ha ett målsägandebiträde från första dagen och att en psykolog kommer redan till polisstationen. Nu fick jag ta egen taxi hem på natten, det var inte så roligt, säger han.

I det projekt som Brottsofferjouren vill sätta i gång har man i första hand tänkt vända sig till unga vittnen, men med en målsättning om att så småningom kunna erbjuda alla vittnen samma stöd, oavsett ålder.

Brottsofferjouren har varit i startgroparna med projektet i två års tid men behöver ha klartecken från polisen som ska vara den som förmedlar kontakten mellan föreningen och vittnena. Men Mia Landell har ännu inte fått med polisen på det här arbetet.

– Jag tycker det är synd. Det här är ett projekt som inte kostar polisen några pengar. Allt arbete står vi i brottsofferjouren för, säger hon.