Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radio granskar investeringar i oljebolag

Finspångs pensionspengar placeras i rysk olja

Publicerat onsdag 18 november 2015 kl 13.30
Herman Vinterhjärta, Finspångs kommun: Det här var nyheter för mig
(1:38 min)
Foto: Matthew Brown/AP/TT
1 av 3
Foto: Matthew Brown/AP/TT
Anders Härnbro, Socialdemokraterna, Herman Vinterhjärta, Miljöpartiet. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Noll koll på att anställdas pensionspengar i Finspång gynnar oljeindustrin. Socialdemokraten Anders Härnbro och miljöpartisten Herman Vinterhjärta ska nu se över placeringarna. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
Finspång. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Finspång gynnar oljeindustrin genom anställdas pensionsavsättningar, trots kommunens mål att minska påverkan på klimatet. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.

Pensionspengar från Finspång hamnar hos ryska och kinesiska oljebolag som påverkar klimatet på ett negativt sätt och bidrar till den globala uppvärmningen. Men det känner inte kommunledningen till.– Olja är inte min favorit, så det känns inte bra, säger Herman Vinterhjärta, miljöpartist och miljö-och samhällsbyggnadsråd.

Två kommuner i Östergötland, Linköping och Finspång, har egna fondportföljer där de via olika förvaltare och fonder placerar pensionspengar i oljebolag. I Finspång hamnar pensionspengar till de 1 200 anställda i bland annat ryska, kinesiska, indiska och koreanska oljebolag.

De senaste fem åren har kommunen satt av närmare en kvarts miljard till anställdas pensioner. Motsvarande siffra för Linköping är drygt 530 miljoner.

Anders Härnbro, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Finspång, blir förvånad när vi berättar att kommunen placerar i minst sju bolag som bidrar till den globala uppvärmningen, bland dem de ryska oljebolagen Gazprom och Lukoil, China Petrolium & Chemical och Bharat Petrolium.

– Det här ska vi titta på, det passar inte med våra strategiska mål, säger han.

Även miljöpartisten Herman Vinterhjärta reagerar.

– Det känns inte så jättekul, det här var nyheter för mig, säger han.

Blir du förvånad?

– Ja, lite, att det var så många, säger Herman Vinterhjärta.

Vad ska ni göra nu?

– Vi måste kolla, vi har ju en placeringspolicy och får se över den så vi har klimatmål även i den, säger Herman Vinterhjärta.


Så gjorde vi granskningen av fondinnehaven

  • Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.
  • Nästan alla landsting och regioner har haft egna kapitalplaceringar, samt ungefär hälften av kommunerna. Vi har gått igenom fonderna de investerat i och kollat upp vilka innehav dessa fonder har.
  • Ofta har det bara gått att se de fem till tio största innehaven i en fond. Därför är vår undersökning inte heltäckande, utan lyfter fram exempel där kommuner, landsting och regioner placerar i fossila bränslen.
  • Följ hela granskningen här
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".