Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Stor oro över nya asylregler

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 16.20
Abdullatif Kanani: Jag är här för min sons framtid
(3:30 min)
Abdullatif Kanani, söker asyl och jobbar på Röda Korset. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
1 av 2
Abdullatif Kanani, söker asyl och jobbar på Röda Korset. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Birgitta Johansson, volontär, Röda Korset. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
2 av 2
Birgitta Johansson, volontär, Röda Korset. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio

Regeringens besked att de vill strama åt reglerna kring asylsökande i Sverige skapar oro bland asylsökande och frivilligorganisationer.

De nya reglerna innebär bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd på tre år ska införas för alla som får asyl förutom kvotflyktingar. Reglerna ska gälla från april nästa år, men kan drabba människor som kommer nu, eftersom handläggningstiden på Migrationsverket är så lång att deras ärenden troligtvis inte kommer behandlas innan de nya reglerna träder i kraft.

Abdullatif Kanani från Damaskus i Syrien har varit i Sverige sen oktober 2014 och väntar fortfarande på besked om han får stanna. Han känner en oro kring om de nya tillfälliga uppehållstillstånden på tre år också kommer att gälla honom, hans fru och deras tvåårige son.

– Jag hoppas att jag inte innefattas av det här beslutet. Jag har varit här i ett år och en månad, så det vore orättvist, säger han på engelska.

Familjen bor på ett asylboende i Finspång och Abdullatif Kanani gör allt han kan för att skapa en tillvaro i Sverige. Han läser svenska flera dagar i veckan och gör praktik på Röda Korsets second hand-butik i Norrköping. Hans fru är hemma för att ta hand om sonen som inte får plats på förskola innan asylprocessen är klar.

– Inget händer, vi bara väntar, säger han.

Troligen kommer inte Abdullatif Kanani omfattas av de nya reglerna, men oron finns ändå där. Han tycker att det är viktigt att det är tydligt för de som kommer hit vad som gäller - så att man kan ta ett informerat beslut om man vill söka asyl i Sverige eller inte.

– Om de vet reglerna är det de själva som kan bestämma om de vill stanna eller inte. Men har man redan hunnit lämna sina fingeravtryck hos Migrationsverket är det väldigt orättvist, säger han.

Samtidigt säger han att ett treårigt uppehållstillstånd inte är vad en person som flyr från krig behöver.

– Det är inte bra för ens liv. Vissa kommer få dålig hälsa. De kommer hit för ett långt och säkert liv och tre år är inte nog för att rädda dem eller för att kunna göra nånting. Vi kommer inte hit för tre år, utan för ett långt liv och för att jobba och hjälpa er och varandra.

Röda Korset har en stor verksamhet för att hjälpa flyktingar på olika sätt, bland annat genom att ordna aktiviteter på asylboendena. Birgitta Johansson som är frivilligarbetare är besviken på de nya reglerna.

– Jag tycker det är sorgligt. Hur ska de reagera - den här viljan och glädjen att ha kommit till Sverige. Hur påverkar det ens ambition och vilja att komma in i det svenska samhället, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".