Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#vägenin

150 länder finns representerade i Norrköping

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 06.40
Ibrahim Ibrahim: "Jag träffar nästan aldrig några svenskar"
(2:02 min)
Zeki Hanouch på Hageby Pizzeria. Foto: Jessica Gredin/Sveriges Radio.
Zeki Hanouch på Hageby Pizzeria. Foto: Jessica Gredin/Sveriges Radio.

Idag är omkring 60 500 invånare i länet födda i ett annat land vilket är en ökning med drygt 10 000 personer på fem år.

#VÄGENIN: Har du kommit till Sverige från ett annat land? Hur var din väg in i det svenska samhället? Berätta genom att maila radio@sverigesradio.se eller använd hashtaggen #vägenin på sociala medier.

Norrköping har flest invånare som är utrikesfödda, i stadsdelen Hageby är nästan hälften av dem som bor där födda utomlands. Ibrahim Ibrahim kommer från Syrien och har bott i området i 10 år.

– Det är mycket blandat med folk, många från Syrien, Irak och Somalia. Jag träffar inte så många svenskar eftersom jag inte kan prata så bra svenska, säger han.

Enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror från 2014 var 60 445 av östgötarna födda utomlands och mer än en tredjedel, 23 000 bor i Norrköping.

Det här är personer som redan har fått uppehållstillstånd och de som just nu söker asyl i landet är inte medräknade i statistiken.

I åtta av Norrköpings 59 bostadsområden var mer än var fjärde person född utomlands 2014 och Hageby sticker ut i statistiken. Här har andelen utrikesfödda ökat med drygt åtta procentenheter på fem år, berättar Charlotte Lundgren som är statistiker på Norrköpings kommun.

– Av 9000 folkbokförda i Hageby 2014 var nära hälften födda i utlandet. Det är en ökning av utlandsfödda i många andra stadsdelar i Norrköping men inte lika stor som i Hageby, säger Charlotte Lundgren.

I Norrköping finns det 150 olika födelseländer representerade och de flesta som har flyttat hit det senaste året är från Syrien, Somalia och Irak.

Adi flyttade för kärlekens skull, från Indien till Norrköping för sex år sen. Han trivs bland alla olika kulturer som finns i Hageby. Han menar att trots våra olikheter är vi ju alla människor.

– Det spelar ingen roll om du är svensk eller har någon speciell religion, människor är människor, säger Adi.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".