Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#vägenin

Varannan person i Skäggetorp är född utomlands

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 05.00
Amina Warsame: De borde bo fler svenskar här
(2:04 min)
Skäggetorp Foto:Lisen Elowson Tosting
1 av 2
Skäggetorp Foto:Lisen Elowson Tosting
Jimmy Lindahl, statistikchef i Linköping Foto: Lisen Elowson Tosting
2 av 2
Jimmy Lindahl, statistikchef i Linköping Foto: Lisen Elowson Tosting

Utlandsfödda bor i större utsträckning i samma områden i Linköping än i Norrköping. I Linköping finns det tre bostadsområden där mer än var fjärde person är född i ett annat land, det jämfört med Norrköping där det finns åtta sådana områden.

#VÄGENIN: Har du kommit till Sverige från ett annat land? Hur var din väg in i det svenska samhället? Berätta för oss genom att maila radio@sverigesradio.se eller använd hashtaggen #vägenin på sociala medier.

I kommunen bor drygt 22 400 utrikesfödda och i stadsdelen Skäggetorp där 17-årige Amina Warsame bor är varannan person född utomlands.

–Många svenskar bor i de finare huset. Jag tycker att alla ska bo tillsammans, inte uppdelat, säger Amina Warsame till P4 Östergötland.

Av de drygt 9700 personer som bor i Skäggetorp är nära hälften, 48 procent, födda utomlands enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror från 2014. När man tittar på utvecklingen i området har också andelen utrikesfödda ökat i med 8 procentenheter i Skäggetorp de senaste fem åren.

Linköping har tre områden där mer än var fjärde person är född utomlands till skillnad mot Norrköping som har åtta sådana områden. Det trots att städerna har näst intill lika andel personer som är födda i ett annat land.

–Det är svårt att göra någon rangordning mellan de olika kommunerna vad gäller boendesegregationen, säger Jimmy Lindahl som är statistikchef i Linköping.

Men däremot säger han att segregationen har minskat något i Linköping efter att den ökat fram till 2010.

Trots minskningen är det fortfarande stor skillnad på hur det ser ut i Linköpings bostadsområden. I 29 av de 43 områdena med fler än 500 invånare är mindre än var tionde person född utomlands. Totalt är 15 procent av Linköpings invånare födda utomlands.

–Det borde bo fler svenskar här. Många blir rasister när de ser att det bara bor invandrare i ett område, säger Amina Warsame som bor i Skäggetorp.


Om #vägenin

#vägenin - P4 Östergötland granskar integrationen

Under året har rekordmånga flyktingar kommit till vårt län. Just nu handlar det om registrering och tak över huvudet. Men sedan då? Hur ska samhället klara integrationen? Hur har det gått för dom flyktingar som kommit tidigare? Med start 7 december och en tid framöver, granskar vi integrationsarbetet i länet. Möjligheter men också utmaningar.

Har du tankar om vad vi borde uppmärksamma? Lyckade projekt eller möten mellan människor som är värda att lyfta fram. Kontakta oss på radio@sverigesradio.se. Diskutera och följ vår rapportering på #vägenin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".