Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Allergiker kan dö av restaurangmat

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 06.00
Carina Kalered, lunchgäst: Det är ett jätteproblem
(1:47 min)
Lunchbuffé. Foro: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Restauranger slarvar med information om allergiinformation. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
Svårt att veta om maten är säker för allergiker, tycker lunchgästen Carina Kalered. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Svårt att veta om maten är säker för allergiker, tycker lunchgästen Carina Kalered. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.

Mer än varannan restaurang struntar i att informera om maten innehåller ingredienser som allergiker kan vara känsliga för - och i värsta fall kan leda till döden. Det visar en granskning Sveriges Radio gjort.

– På en del ställen fungerar det inte alls och man känner sig alltid till besvär när man måste fråga. Så det är ju bra om det står vad det innehåller eller om de talar om det, säger Carina Kalered som vi möter i lunchrusningen på en krog i Norrköping.

För ett år sedan införde Livsmedelsverket - som är den myndighet som ytterst ansvarar för kontrollen av livsmedel i butiker och på restauranger - krav på att ge information skriftligen eller muntligen på alla matställen.

Sveriges Radio har granskat drygt 40 slumpmässigt valda restauranger i tre län i Sverige. Drygt hälften saknar tydlig information där det framgår om maten innehåller några av de 14 ämnen som står för majoriteten av de svåraste allergiska reaktionerna - eller en upplysning om att kontakta personalen för att få veta vad maten innehåller.

Tio av de granskade restaurangerna ligger i Östergötland. Av dem uppfyller bara två Livsmedelsverkets krav om information om mat. 

Tommy Tran driver Golden Bangkok i centrala Norrköping, en av restaurangerna som saknar information. Regeln om att informera gästerna med till exempel en skylt känner han inte till:

– Nej, inte sådana skyltar. Det är bara på maträtterna som det står ungefär vad det är, säger han.

Carina Kalered tycker att den bristande informationen är ett problem:

– Jag tänker på de som har riktigt svår allergi och kan dö av det. Då är det här ett jätteproblem, säger hon.

Livsmedelsverkets lista över de 14 ingredienser som oftast ger allergi hittar du här.


Fakta: Allergi

Allergi är en felprogrammering som gör att immunsystemet reagerar på ett ämne som kroppen normalt tål och bildar sk. allergiantikroppar mot ämnet. När man nästa gång kommer i kontakt med ämnet startas en reaktion i kroppen och man får allergiska besvär som ex. nässelfeber, diarré, astma.

Källa: www.allergisidan.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".