Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Nya krav på lagändringar för att klara flyktingströmmen

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 06.00
Karin Granbom Ellison (L) och Lars Stjernkvist (S) efterlyser enklare regelverk.
Karin Granbom Ellison (L) och Lars Stjernkvist (S) efterlyser enklare regelverk. Foto: Sveriges Radio

Nu kommer nya påtryckningar om att flera regelverk snabbt måste ändras för att kommunerna ska kunna ta hand om alla flyktingar.

En snabb ändring av vissa regelverk skulle få flyktingmottagandet att fungera mycket bättre, menar Lars Stjernkvist (S) kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, ett av många kommunalråd som efterlyser snabbare bygglovsprocesser. 

– Det tar normalt sett två, tre år från det att man planerar ett hus till det att det står klart. Det har vi inte tid med nu. Vi har nyanlända flyktingar, men också studenter och andra som är i akut behov av bostad. Alltså måste vi förenkla regler så byggandet kan påskyndas, säger han. 

Ska kommunen klara av att ta emot människor på flykt i stor utsträckning behövs också regellättnader som rör skolan, menar han. Fler utbildningsplatser skulle kunna skapas om nyanlända fick studera svenska på distans och om folkhögskolorna fick ta emot ensamkommande.

Även Karin Granbom Ellison (L) ordförande i bildningsnämnden i Linköping vill se regellättnader kring skola och utbildning. Hennes kommun tar emot i nuläget emot mellan två och tre ensamkommande i veckan.

– Med tanke på att vi beräknar att det kan komma så många nya skolelever, så kan det behövas ett antal regellättnader till skillnad mot idag. Jag vet att Sveriges kommuner och landsting, SKL och regeringen tittar på detta, säger hon.

Lars Stjernkvist säger att han är frustrerad över att regeringen inte agerat tidigare. Men nu tror han att regeringen snart kommer att införa de regellättnader som behövs. Det innebär dock att man måste acceptera en sänkt standard i mottagandet.

– Just nu kan vi inte få den bästa tänkbara lösningen, utan den acceptabla lösningen. Då måste vi acceptera att vi tillfälligt sänker ambitionsnivån något för att åtminstone kunna ge någon hjälp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".