Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Elever kränks på idrottsgymnasier

Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 07.50
"Uppenbarligen är det ganska vanligt förekommande"
(4:02 min)
Foto: Ivan Sekretarev/TT
Foto: Ivan Sekretarev/TT

Ett flertal idrottsgymnasier får nu kritik från Skolinspektionen för brister i arbetet mot kränkande behandling. Med på listan finns Vretagymnasiet utanför Linköping. 

Enligt Skolinspektionen handlar det om att de duktigaste eleverna gynnas medan de andra eleverna blir sämre behandlade.

– Ett sådant agerande eller förhållningssätt stämmer inte överens med varje människas lika värde. Det är det vi reagerar emot i de här besluten, säger Gunnar Olausson, chef vid Skolinspektionen i Linköping, som är den enhet inom myndigheten som ansvarar för granskningen av idrottsgymnasierna. 

Det kan till exempel handla om att låta förlorarna göra armhävningar medan vinnarna får handla i cafeterian.  

Vad tycker ni om det här? När tränare använder den här typen av piska och morot?

– Man skulle kunna vända på frågan. Vad hade du tänkt om magistern i en vanlig klass hade gjort så när du hade matematikundervisning?

 Det skulle förefalla väldigt märkligt att den som hade mest fel på matteprovet är den som får städa upp i klassrummet och sudda ut från tavlan. Det skulle aldrig accepteras.  
Gunnar Olausson, Skolinspektionen 

Tillsynen omfattar 30 slumpvis utvalda idrottsgymnasier och handlar om arbetet mot kränkande behandling och alla får godkänt för delarna som handlar om skolundervisning.

Men när det gäller idrottsverksamheten finner Skolinspektionen fel hos elva skolor och tio av dem föreläggs att vidta åtgärder för att rätta till bristerna. 

En av dem är Vretagymnasiets hästskötar- och ridsportlinje utanför Linköping. När Skolinspektionen intervjuade elever på skolan uppgav flera att de känt sig kränkta av lärare genom att vissa elever favoriseras, medan andra elever blir nedtryckta.

I sitt beslut skriver Skolinspektionen också att elever känner att de inte blir tagna på allvar när de berättar att de blivit kränkta av vuxna på skolan, utan uppmanas att själva reda ut saken.

På Nordenbergsskolans hockeygymnasium i Olofström favoriseras duktiga spelare, förlorarna får plocka upp puckarna efter match, knyta upp vinnarnas skridskor och hämta mat till dem. Lärarna reagerar inte på verbala kränkningar.

Rektor Kerstin Tjernlund säger till Ekot att skolan bland annat ska bilda ett forum där eleverna ska kunna ta upp saker de vill berätta.

– Det här att man får hämta puckar eller plocka undan, att man tränar om det eller tävlar om det, det är ju tveksamt, säger Kerstin Tjernlund,  rektor på Nordensbergsskolan. 

Hur menar du, tveksamt?

– Flera av de beskrivningar Skolinspektionen tar upp tycker inte jag är skolans värdegrund hur vi behandlar varandra, vilken respekt vi har för varandra, säger hon. 

I flera skolor som Skolinspektionen granskat är det vanligt att det inte anmäls vidare till rektorn när elever berättar för vuxna att de blivit kränkta. Och i flera skolor uppmuntrar tränarna beteenden som Skolinspektionen kritiserar som olämpliga.

– I någon mening kanske man får bli lite förvånad att sådant här fortfarande lever kvar och förefaller ha en stark ställning i idrottsvärlden. Det är lite av ett mönster. Elitsatsningar och sådana här saker som skapar utstötning och sortering och så vidare.

– Och som idrottsrörelsen, när den ställer sig upp officiellt och talar, så förespråkar den inte att det här skulle vara bra eller lämpligt, men uppenbarligen är det ganska vanligt förekommande, säger Gunnar Olausson på Skolinspektionen.

Exempel på kränkande behandling

Filbornaskolans riksidrottsgymnasium i Helsingborg med golf, brottning, simning, idrott och innebandy. Tränarna favoriserar vissa elever och pratar inte med andra. Låter förlorare göra armhävningar medan vinnarna får handla i caféterian. När någon elev svarar fel i klassrummet och de andra skrattar, säger lärarna inte ifrån. 

Häst- och ridsportutbildningarna på Polhemskolan i Lund i ihop med Flyinge. Elever som kör på koner eller ramlar av måste baka en tårta till de andra. Personalen tycker inte att det är kränkande utan vanligt inom all ridträning. Skolinspektionen tycker att det visar på ett ojämlikt förhållande mellan eleverna. 

Lindeskolans riksidrottsgymnasium i Judo i Lindesberg. Elever som presterar sämre blir utfrysta av tränarna och orättvist behandlade. Det har skapat en tysthetskultur där elever inte vågar berätta, av rädsla för repressalier.

Källa: Skolinspektionens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".