Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Regionchef på Migrationsverket slutar

Uppdaterat fredag 8 januari 2016 kl 15.53
Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 06.40
"Migrationsverket och jag har inte fungerat ihop"
(1:59 min)
Elisabeth Boholm, chef på Migrationsverket region öst. Foto: P4 Östergötland & pressbild
Elisabeth Boholm, chef på Migrationsverket region öst. Foto: P4 Östergötland & pressbild

Efter bara tio månader lämnar Elisabeth Boholm posten som chef för Migrationsverkets område öst. Redan i nästa vecka lämnar hon tjänsten.

– Det har varit en väldigt intressant och lärorik tid, men Migrationsverket och jag har helt enkelt inte fungerat ihop som det var tänkt och då är det bättre att gå skilda vägar, säger Elisabeth Boholm.

Är det här ett beslut som du själv har fattat eller har det kommit krav från andra håll?

– Nej, det är ett beslut som jag har fattat i samråd med min chef. Vi har haft en dialog och kommit fram till att det här är den bästa lösningen både för verksamheten och för mig. 

Det har varit en tuff höst för de anställda på Migrationsverket i Norrköping. Den stora flyktingströmmen till Sverige har inneburit en stor arbetsbelastning.

När anstormningen var som störst fick man till och med låta flyktingar övernatta i verkets reception eftersom det inte fanns boenden att tillgå. 

Man satte också upp stora tält utanför entrén som fick fungera som en första vänthall eftersom alla asylsökande som köade i receptionen inte fick plats inomhus. 

Gång på gång har också facket slagit larm om en allt mer ohållbar arbetssituation för personalen. Vissa medarbetare på Migrationsverkets asylprövningsenheter i Norrköping har haft arbetspass på upp till 22 timmar.

Arbetsmiljöverket har också krävt att Migrationsverket förbättrar arbetsmiljön. Utöver extremt långa arbetspass har man bland annat konstaterat brister i information, mycket oplanerad övertid och anställda som gråter när de går till och från jobbet.

På frågan om hon ställt för höga krav på sin personal svarar Elisabeth Boholm att situationen under hösten varit extraordinär och väldigt ansträngande för alla på Migrationsverket, även cheferna.

– Man gör sitt allra bästa från alla håll för att lösa situationen och lösa sin uppgift. Och det är väldigt olyckligt att det har varit som det har varit på den enheten.

Hon säger också att man har gjort insatser och vidtagit åtgärder, men tillägger att det är svårt att veta vad de skulle ha lett till om situationen inte varit så speciell.

Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Migrationsverket, säger att Elisabeth Boholm självmant väljer att lämna sitt uppdrag.

Han säger också att myndigheten nu ska anstränga sig för att försöka förbättra arbetsmiljön.

– Ja, det är verkligen ingen situation som någon av oss vill uppleva. Att  personalen mår så dåligt att de gråter och inte kan sova när de kommer hem. Samtidigt vet vi allihop hur ansträngd hösten var med 160 000 asylsökande som kom till Sverige förra året.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".