Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Bristande brandskydd i radhus

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 09.35
Johannes Nordberg: Det är viktigt med ett bra brandskydd
(1:32 min)
Johannes Nordberg, brandingenjör på räddningstjänsten Östra Götaland Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Johannes Nordberg, brandingenjör på räddningstjänsten Östra Götaland Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio

Nästan alla de 650 radhus som räddningstjänsten har undersökt i Norrköpings kommun har ett bristande brandskydd. Det visar första delen av en inventering av det byggnadstekniska brandskyddet i radhus.

Efter flera omfattande bränder i radhus i landet, bland annat i Norrköping, startade räddningstjänsten i Östra Götaland i somras ett projekt där framförallt konstruktionen av takstolar, bjälklag och avskiljande väggar på vindarna ska undersökas.

Hittills har 650 radhus inventerats och i nästan samtliga fastigheter har man funnit brister i det byggnadstekniska brandskyddet. Bristerna kan orsaka att branden sprider sig betydligt fortare än de 60 minuter som satt som gräns för spridning mellan lägenheter.

Enligt brandingenjör Johannes Nordberg vid räddningstjänsten i Östra Götaland är det för tidigt att dra några generella slutsatser av det resultatet eftersom ytterligare 8000 radhus i Norrköping och Linköping ska undersökas de närmaste åren.

I Uppsala har en liknande inventering gjorts som visar att ungefär hälften av de undersökta husen har ett bristande byggnadstekniskt brandskydd.

De fastighetsägare som har brister har nu fått information om åtgärder som rekommenderas och det här har orsakat en del reaktioner, berättar Johannes Nordberg.

– De flesta har varit positiva till att de har fått informationen men det är också folk som har hört av sig och är oroliga för att det kostar mycket pengar..

Det är husägaren själv som får stå för kostnaden som ligger runt 30 000 kronor och det finns inget bidrag att söka för utgiften. Men enligt Johannes Nordberg är det viktigt att prioritera brandskyddet. 

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att man vidtar åtgärder så att man har ett bra brandskydd, säger Nordberg till P4 Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".