Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Tvångsavvisningar av asylsökande minskar

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 06.29
"Länder tar inte emot sina egna medborgare som flytt"
(1:37 min)
Poliser avvisar personer. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Emelie Lindvall. Foto Tahir Yousef/SverigesRadio
2 av 2
Emelie Lindvall, chef för gränspolisen i Region öst. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio

Allt färre asylsökande som har fått avslag på sin ansökan tvångsutvisas till sina hemländer. Det visar siffror som P4 Östergötland har tagit del av.

Mellan åren 2013 och 2015 har antalet avvisningar som den svenska polisen genomfört minskat med drygt 40 procent till att handla om runt 2 000 personer. Även i Polisregion öst, där Östergötland ingår, har färre personer avvisats. 

Emelie Lindvall som är chef för gränspolisen i Region öst, menar att minskningen bland annat beror på att många länder inte tar emot sina egna medborgare som flytt landet.

– Det är det största hindret för oss i de frågorna. Det handlar om att en del länder sätter krav på att man ska återvända frivilligt. Men har man en gång lämnat sitt land då kan man anta att man inte frivilligt återvänder. Iran är ett sånt exempel, säger Emelie Lindvall.

När Migrationsverket anser att personen inte har skyddsbehov eller andra skäl att få stanna i Sverige beslutar myndigheten om att avvisa eller utvisa personen. Men om en asylsökande vägrar lämna landet självmant lämnas över ärendet till polisen.

2013 skickade Migrationsverket drygt 12 600 ärenden till polisen för tvångsavvisning, 2015 överlämnades närmare 11 000 ärenden.

Men det är svårt för polisen att verkställa utvisnings- och avvisningsbesluten, och det är inte enbart hemländernas ovilja att ta emot sina medborgare som försvårar polisens arbete, menar Emelie Lindvall. 

– När det gäller de enkla ärendena och där det är möjligt att utvisa personerna så avviker omkring 80 procent av de personerna, vi vet inte var de finns och därför kan vi inte verkställa deras beslut, säger Emelie Lindvall.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".