Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Rizwan kan bli Sveriges Mästerkock

Publicerat fredag 15 januari 2016 kl 10.41
Rizwan Qadery vill bli årets mästerkock TV4.
Rizwan Qadery vill bli årets mästerkock TV4. Foto: Malin Marcko/SR

I onsdagens uttagningar av TV programmet Sveriges Mästerkock var Rizwan Qadery från Norrköping med i uttagningarna till att medverka i den nya omgången av programmet och kom vidare.

Det är i sjätte säsongen av programmet som i veckan började visas på TV4 som Rizwan Qadery från Norrköping deltog. han var en av de som fick en biljett vidare till kvalomgångarna som börjar nästa vecka.

Han säger att han alltid varit intresserad av matlagning och att det är något som han fått med sig från sina föräldrar.

Till vardags läser Rizwan till gymnasielärare och driver vid sidan av en matblogg där han delar med sig av bilder och recept på sin matlagningskonst.


Steamed buns eller så kallade Baos är en vanlig streetfoodrätt från Kina och Taiwan. Dessa buns kan liknas vid en östasiatisk version av en taco och passar därför perfekt som mat till fredagsmyset. Vanligtvis fylls de med bräserad fläsksida men kan också fyllas med kyckling, biff eller annat mört kött.

Här delar Rizwan med sig av sin version som han menar är en snabb, enkel och billig variant av denna rätt. Bilder på steamed bund hittar du på han blogg.

 

Receptet är för 4 portioner och du behöver:

Buns:

370g mjöl

2,5 dl ljummet vatten

2 matskedar strösocker

1 och ½ tesked jäst i pulverform

1 ½ tesked bakpulver

1 matsked rapsolja

Sesamolja för att pensla bunsen

 

Fyllning:

Kyckling:

1kg kycklinglårfilé

½ dl mirin

1dl coca-cola

½ dl soja

½ dl risvinäger

3 matskedar sesamolja

1 matsked rörsocker

4 stora klyftor vitlök

3cm ingefära

1 matsked chiliflakes, kan varieras efter smak

½ dl kycklingbuljong (valfritt)

 

Tillbehör:

2dl jordnötter

1 stor rödlök

1dl vinäger

2 matskedar strösocker

1 kruka färsk koriander

Några salladslökar

Salt

 

Utrustning:

Ånginsats eller ångkorg

Så här gör du:

 Buns:

 

  1. Tillsätt sockret till det ljumma vattnet och rör om tills sockret har löst upp sig
  2. Tillsätt därefter jästen, rör om och låt stå i 10-15min tills blandning blir bubblig och fluffig
  3. Blanda mjölet med bakpulvret och blanda
  4. Häll på jästblandning och rör om
  5. Tillsätt rapsoljan och rör om väl
  6. Knåda i 10-15 minuter, detta går även utmärkt i en hushållsassitent om du har en
  7. Knåda tills degen är slät och fin
  8. Låt därefter degen jäsa i en lätt inoljad skål täckt med plastfolie i en timme
  9. Ta bort plastfolien efter en timme och knåda degen lätt
  10. Fortsätt arbeta med degen på ett mjölat arbetsbord
  11. Dela degen i två delar och rulla försiktigt ut dem avlånga korvar
  12. Dela degen i 10-12 bitar och forma bitarna till bollar och låt vila i 10minuter
  13. Platta till degen med handflatan och kavla ut till cirka 10cm i diameter
  14. Pensla med sesamolja och vik i mitten
  15. Placera bunsen på bakplåts papper och sedan i ånginsatsen. Ånga på hög värme i cirka 7-10 minuter. Bunsen ska vara fluffiga samtidigt som är något elastiska.

 

 

Kyckling:

  1. Medan degen jäser(punkt 8) kan du förbereda kycklingen
  2. Ta bort eventuellt skinn och bryn kycklingen tills den får en fin färg utan att den tillagas
  3. Sätt på ugnen på 175°
  4. För in en stektermometer i den tjockaste delen av kycklingen och stoppa in kycklingen tills den når en innertemperatur på 68°
  5. Skiva vitlöken och ingefäran tunt
  6. Fräs vitlöken och ingefäran tills de är mjuka och tillsätt chiliflakes
  7. Tillsätt sesamoljan och därefter socker, mirin, soja, risvinäger, coca-cola och även kycklingbuljong
  8. Ta ut kycklingen ur ugnen när innertemperaturen nått 68° och riv sönder kycklingen i bitar, gärna så att det blir långa skivor
  9. Koka ner såsen tills den har fått en sirapsliknande konsistens och vänd ner kycklingen
  10. Värm i 5-10 minuter

 

Tillbehör:

  1. Rosta jordnötterna tillsammans med lite salt och socker
  2. Mixa eller mortla jordnötter till ett grovt pulver
  3. Skiva rödlöken och tillsätt vinäger och socker, låt stå i minst 30 minuter
  4. Skiva salladslöken tunt

 

Servering:

Fyll en bun med lite av den rivna kycklingen tillsammans med lite av rödlöken. Toppa därefter med koriander, salladslök, jordnötterna och lite av såsen från kycklingen.




Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".