Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Flyktingbarn från stan bussas till skola i villaområde

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 06.00
Lärare: Det är jättekul och man får väldigt mycket tillbaka
(1:38 min)
Lärare Malin Wilje på Malmslättskolan Tokarp. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
1 av 2
Lärare Malin Wilje på Malmslättskolan Tokarp. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Rektor Jens Rosenqvist. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Rektor Jens Rosenqvist. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Regeringen vill uppmuntra fler skolor att ta emot nyanlända flyktingelever. I Linköping är man redan igång.

I småhustäta området Malmslätt i Linköping går ett tjugotal flyktingbarn i Tokarpsskolan - trots att de inte bor i skolans upptagningsområde. En del av eleverna bor i stadsdelen Skäggetorp där andelen invandrare är hög. 

– Jag tror det är viktigt för de elever som är nyanlända att de får möjlighet att komma in i en miljö där eleverna har svenskt ursprung, säger Tokarpsskolans rektor Jens Rosenqvist.

Han tror också det är positivt för de svenska barnen.

– Det är bra för en skola som är så etniskt homogen som Malmslättskolan Tokarp att få möjlighet att träffa och lära känna elever som har en annan etnisk bakgrund än den traditionellt svenska.

Du har tolkat lagtexten så som att det är ok att gå ifrån närhetsprincipen här?

– I det här fallet har jag inte sett att det skulle vara några hinder för oss att ta emot elever från ett annat område än vårt eget.

Utbildningsminister Gustav Fridolin säger i en intervju i Svenska Dagbladet att regeringen under januari kommer att föreslå en tydligare lagtext om närhetsprincipen för att få en bättre fördelning av flyktingbarnen mellan skolorna.

Malmslätt Tokarpskolan startade sin förberedelseklass sent i höstas och i kommunen finns planer på nya förberedelseklasser i flera skolor.

Barnen i Tokarpskolan träffar inte de svenska barnen inte så mycket under skoltid men på fritidsgården uppstår möten och hittills har det mesta gått bra, enligt rektor. Lärare Malin Wilje arbetar med förberedelseklassen:

– Det är jättekul och väldigt energigivande. Och man får väldigt mycket tillbaka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".